Englas mor stormet ut av retten

- Du sitter her og synes synd på han der, ropte hun til forsvareren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les alt om Engla-saken her.

(Dagbladet.no): I dag avsluttes rettssaken mot Anders Eklund som er tiltalt for å ha drept ti år gamle Engla Höglund og Pernilla Hellgren (31). Aktor ha lagt ned påstand om livstid.

Den siste dagen ble svært følelsesladet da Eklunds forsvarer Leif Silbersky ville lese fra en bok med tittel «Å drepe et barn».

Englas mamma Carina Höglund orket ikke høre advokatens opplesning.
- Jeg blir gal om du gjør det. Du sitter her og synes synd på han der, ropte hun til Silbersky.
På veien ut av rettssalen ropte hun til Eklund:
- Se til å akseptere å møte meg. Husk det Anders.

Silbersky forklarte at Englas mamma har bedt om å møte mannen som er tiltalt for drapet på hennes datter, men at hun ikke har fått lov til det, skriver Expressen.

Frisk nok til fengsel

Aktor Patrik Säflund mener Eklund må dømmes til livsvarig fengsel.

- Den eneste tenkbare straffen som gjenstår er fengsel. Straffen må være livstids fengsel for hver av gjerningene mot Engla Juncosa Höglund og Pernilla Hellgren, sa Säflund i sin prosedyre.

Rettspsykiatriske sakkyndige har allerede konkludert med at Eklund er psykisk syk, men ikke i så stor grad at han slipper fengsel. Eklund har tilstått begge drapene, og kan derfor vente seg fengselsstraff.

I dag krevde Englas far, som bor i Canada, en erstatning på 100.000 svenske kroner fra Eklund. Kravet ble lagt fram av farens bistandsadvokat, som fortalte om farens forhold til sin datter, og hvordan han hadde ønsket at Engla og søsteren skulle komme og besøke ham.


Ønsker å forklare
Før torsdagens rettsforhandlinger startet, innrømmet Eklunds forsvarer, Leif Silbersky, at det var en vanskelig sak.

- Byrden med å drepe et barn må Anders bære med seg hele livet. Jeg forsøker ikke å unnskylde hva Anders har gjort, jeg forsøker å forklare. Det er mulig jeg ikke har vært så flink til det, sier Silbersky.

Han mener Eklund må få omfattende psykiatrisk behandling. 
- Vi vet at Anders Eklund lider av en psykisk forstyrrelse, men at den ikke er tilstrekkelig stor. Hva vi også vet er at Anders Eklund er en ensom person. Hva vi også vet, og det er det viktigste for Anders Eklund, er at han trenger behandling, sa Silbersky.


Tilsto etter åtte dager


Engla Höglund forsvant 5. april i år, ikke langt fra sitt eget hjem i Stjärnsund i Midt-Sverige. To døgn senere ble Anders Eklund pågrepet. Etter åtte dager i avhør tilsto Eklund å ha voldtatt og drept jenta, og viste politiet hvor han hadde gjemt liket.

Senere tilsto han også voldtekt og drap på Pernilla Hellgren for åtte år siden. Dom i saken er ventet om knappe to uker, 6. oktober.

HAR TILTÅTT: Anders Eklund har tilstått å ha drept Engla Höglund og Pernilla Hellgren. Aktor la i dag ned påstand om livstids fengsel.
DREPT: Vesle Engla Höglund ble bare ti år gammel. I april ble hun drept.