ENGLEPROTEST: Her holder de 11 englene Westboro Baptist Church unna begravelsen til Christopher Andrew Leinonen, en av dem som ble drept under skytemassakren på homoklubben Pulsen i OrlandoVideo: Facebook/Michael Vacirca / Storyful Vis mer

«Englene fra Orlando» skjermet sørgende fra kontroversiell menighet

Westboro Baptist Church protesterer igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag ikledde demonstranter i Orlando seg engledrakter for å skjerme sørgende etter skytemassakren på homoklubben Pulse i Orlando, der Omar Mateen skjøt og drepte 49 mennesker og skadet over 50.

Engledemonstrasjonen lørdag var en motdemonstrasjon. Den kontroversielle menigheten Westboro Baptist Church annonserte tidligere denne uken at de ville protestere under begravelsene i Orlando, noe som fikk Orlando Shakespeare Theater og andre kunstnerorganisasjoner til å iverksette et engleprosjekt.

DE OMKONE: Omar Mateen drepte 49 personer på nattklubben «Pulse» i Orlando. Her er alle de omkomne. Foto/video: CNN/AP/Scanpix Vis mer

11 engler

- Dette gjør vi for å støtte de som døde og deres familier. Mange kommer til å møte fram for å bidra med kjærlighet for å være en motsats til de gruppene som kommer dit med hat, sier sjefen for teateret, Jim Helsinger, til Miami Herald.

11 engledrakter ble sydd, 10 i voksenstørrelse og én i barnestørrelse. Frivillige byttet på å ha på seg draktene, og til sammen holdt de på i 12 timer.

Englevingene er inspirert Romaine Pattersons «The Angel Action project», som ble startet i 1998, da medlemmer av Westboro Baptist Church demonstrerteunder begravelsen til den 21 år gamle homofile Matthew Shepard, som ble brutalt drept som følge av sin legning.

- Vårt fokus er å få fram en melding om fred og kjærlighet. Hatet får fritt spillerom i våre liv. Men som en gruppe kan vi velge å løfte oss over hatet. Vi føler det på samme måte som mange andre, at kjærlighet og medfølelse for våre medmennesker er svaret mange så desperat leter etter, forteller grunnlegger Patterson til Orlando Sentinel.

Demonstrerer i begravelser

ROPER PÅ HJELP FRA TRUMP: To Trump-tilhengere stilte seg opp med skilt og ropert utenfor Orlando-terroristens hjem i Florida. Video: Tore Bergsaker / Dagbladet Vis mer

Siden 1998 har englevinger blitt brukt i begravelser over hele landet for å holde uønskede demonstranter unna sørgende.

Westboro Baptist Church har blitt kjent for å protestere i begravelser, der de har med seg skilt med påskriften «Gud hater homser».

De protesterer både i begravelsene til falne amerikanske soldater og i begravelser til personer med tilknytning til LHBT-miljøet (lesbiske, homofile, bifile og transpersoner).

Og i helgen møtte de opp i Orlando, men der de ble møtt av 11 engler og hundrevis av andre motdemonstranter.

- Kan spre kjærlighet

- Jeg har ingen penger å gi, men jeg kan spre kjærlighet og jeg kan spre håp. Jeg har ventet på en mulighet til å bruke den ene tingen jeg har, og det er mine syferdigheter, sier Jeannie Haskett, en av de frivillige, til Miami Herald.

Nå viste det seg at Westboro Baptist Church ikke møtte fram like mannssterke som de har gjort ved tidligere anledninger. Kun en håndfull av dem hadde møtt fram med homofiendtlige plakater.

PROTESTERTE: Med plakater med homofiendtlig budskap protesterte medlemmer av Westboro Baptist Church i nærheten av begravelsene til ofrene for skytemassakren i Orlando. Foto:  Corey Perrine / Naples Daily News via USA TODAY NETWORK / NTB scanpix
PROTESTERTE: Med plakater med homofiendtlig budskap protesterte medlemmer av Westboro Baptist Church i nærheten av begravelsene til ofrene for skytemassakren i Orlando. Foto:  Corey Perrine / Naples Daily News via USA TODAY NETWORK / NTB scanpix Vis mer

Dermed ble de overdøvet av dem som hadde møtt fram for å vise sin støtte til de sørgende familiene.

Til slutt forlot menighetsmedlemmene stedet, til jubel fra folkemassen.

«Westboro-demonstrantene har forlatt staten og har ingen planer om å returnere. Takk til dere som møtte protesten med nåde og kjærlighet», tvitret det lokale politiet da menigheten trakk seg tilbake.

I Orlando har det i helgen blitt holdt flere begravelser og mange har samlet seg for å tenne lys for å hedre ofrene.

Dokumentar

Westboro Baptist Church ble for alvor kjent verden over da den britiske journalisten Louis Theroux lagde en dokumentar om familien som er kjernen i den lille og kontroversielle menigheten.

De baserer sitt verdensbilde på at nesten alle tragediene i verden er guds straff for homoseksualitet. Dokumentaren ga et innblikk i menighetens daglige liv og hadde navnet «The Most Hated Family in America».

Mange ser på menigheten som en hatgruppe. Da kirkens leder og pastor, Fred Phelps, døde i 2014, serverte Time en nådeløs dom over Phelps liv i en nekrolog med tittelen: «Good Riddance, Fred Phelps».

«Fred Phelps, en gedigen idiot, døde torsdag i Topeka i Kansas, 84 år gammel, etter et langt liv der hans få beundringsverdige prestasjoner stammet fra en dypt ubehagelig personlighet», skrev nettstedet.

HØRER SKUDDENE: 25 år gamle Amanda Alveral fanget massemorderens skudd på video da hun og venenne hennes festet på nattklubben «Pulse» i Orlando. Hun er en av de omkomne etter terroraksjonen. Video: Snapchat/AmandaAlveral / AP / Dagbladet Vis mer