Engler og mirakler i den hellige by

JORDAN-ELVA/JERUSALEM (Dagbladet): Beruset av lykke og i religiøs ekstase stiger Eva opp av det hellige vannet i Jordan-elva, rett ved utløpet fra Genesaretsjøen. Engelen Eva er født på ny, et Herrens mirakel har skjedd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er klar til å møte Jesus, sier den selvbestaltede amerikanske engelen, som forteller at hun sluttet å bruke sitt etternavn fordi det var fra slavetida.

Dommedagssekt

Hun var med på å starte den amerikanske dommedagssekten Lydighetens nasjon i Chicago i 1990. Nå er sektens medlemmer på tur i Det hellige land for å la seg døpe i Jordan-elva før årtusenskiftet.

- Når Jesus kommer, får jeg trukket fra ti år av mitt liv og vil bare være 44 år, sier Eva, som om hun akkurat har steget opp fra ungdomskilden.

Hennes religiøse medsøster, dr. Ann Brickell (71), er litt mindre ekstatisk, men like entusiastisk etter dåpen:

- I dag er jeg gjenfødt. Når Jesus nå kommer tilbake, skal vi først være sammen en tid på jorda. Deretter skal vi fare opp til himmelen, sier Ann Brickell, som er på ukestur til Israel.

Men ikke alle kjøper tur-retur-billett til Det hellige land i disse dager. Mange har enveisbillett og har kastet passene sine, fordi de tror Messias kommer.

Tilbakekomsten skal skje ved Oljeberget, der Jesus også for opp til himmels etter korsfestelsen.

Fanatikere

En håndfull dommedagssekter har derfor slått seg ned i området rundt Oljeberget. Israelsk politi har deportert flere titalls sektmedlemmer, fordi de har vært mistenkt for å planlegge voldsaksjoner i forbindelse med årtusenskiftet. Av og til har nok politiet overreagert, men det er en kjensgjerning at enkelte fanatikere har tumlet med planer om å hjelpe jødene med Messias' tilbakekomst. For at Messias skal komme, må det tredje templet bygges. For at det skal skje, må den islamske Klippemoskeen, som står på den gamle tempelplassen, fjernes.

I 1969 tente australieren Dennis Rohan på al-Aksa-moskeen som ligger ved siden av Klippemoskeen.

Israelsk politi hevder at enkelte av fanatikerne de har deportert, har hatt planer om å sprenge Klippemoskeen i lufta.

En egen millennium-enhet er opprettet, bestående av medlemmer av etterretningstjenesten Mossad, sikkerhetstjenesten Shin Bet og vanlige politifolk. Titalls millioner kroner er brukt på sikkerhet.

Arrestert og deportert

- Vi er godt forberedt, men kan aldri gardere oss ett hundre prosent. Alt kan skje, sier palestineren Adnan Husseini. Han er direktør for den muslimske stiftelsen Waqf, som administrerer det betente moské-området som muslimene kaller Haram al-Sharif og jødene Tempelplassen.

Med navnelister og bilder har politiet gått rundt og arrestert potensielle religiøse bråkmakere de siste månedene. Den amerikanske broder David, som leder sekten Bønnens hus, ble hentet av israelsk politi i sitt hjem rett bak Oljeberget ved midnattstider for halvannen måned siden. Sammen med søster Sharon, broder Raymond og søster Karen ble han sendt ut av Israel. Som en rekke sektmedlemmer bodde han i den palestinske landsbyen Azzariyeh, kjent som det bibelske Betania, der Jesus vekket opp Lasarus fra de døde.

- Broder David og sekten hans var helt harmløse. De drev veldedighet og delte ut klær de hadde samlet inn i USA til fattige palestinere. De hadde ikke engang penger nok til mat til seg sjøl, sier Mohammed Abu Zaid, som leide ut huset sitt til den amerikanske dommedagsprofeten.

En haug med møkkete klær, et «familiebilde» og ti pakker med minestronesuppe viser at Bønnens hus måtte forlate sitt hjem i bråhast da israelsk politi ankom.

Fremdeles bor det andre dommedagssekter i Betania, men ingen sektmedlemmer tør snakke med journalister lenger. De er redde for å bli deportert. Ikke så mye for deportasjonen i seg sjøl, men fordi de da går glipp av Jesu tilbakekomst.

Profeten Elias, som han kalte seg, ble også deportert for en drøy måned siden. I ti år gikk denne eksentriske amerikaneren med langt grått skjegg rundt i Jersalems gamleby og preket verdens undergang. Politiet kom og hentet ham på Hostal Petra, et loslitt og billig pensjonat som ligger et knapt steinkast fra Jaffaporten i gamlebyen.

- Egentlig var han ganske harmløs. Men det var vel like greit at han ble kastet ut av landet. Han dømte nemlig alle han traff til et evig helvete, sier Avi Esbach, som jobber på Hostal Petra.

Hellige tall

Dette er blitt et yndet sted for såkalte religiøse gærninger. På et åttemannsrom sitter en 42 år gammel amerikaner som kaller seg Ben Chai (Livets sønn) og studerer tallkombinasjoner i sin bibelutgave fra 1967. Det har han gjort i åtte år. Han vet nøyaktig hva som står på alle sidene, og arbeider på et omfattende bokprosjekt, så vidt vi forstår.

- Gud har åpenbart tallkombinasjonene for meg, slik at jeg skal forstå hva som kommer til å skje, sier Ben Chai, som regner seg som en budbringer for Messias. Han gir oss følgende enkle eksempel på det han holder på med:

- Jeg er født i 1957 og er 42 år. Tallene 57 og 42 er hellige tall i Bibelen. Legger man dem sammen, får man 99. Altså er endetida i 1999. Jesus kommer om to- tre uker. Han vil være kledd som en profet. Jeg vil kjenne ham igjen når han bryter brødet. Vi vil oppleve en verdenskatastrofe med jordskjelv og branner. USA vil bli hardest rammet, sier Ben Chai, som livnærer seg som maler.

Davidsharpe

Den australskfødte messianske jøden Jochnanan Ligtenberg fortalte at han var budbringer for Messias, da Dagbladet traff ham for seks og et halvt år siden. Etter en halsoperasjon er han nå tilbake på sin faste plass ved Sionporten utenfor Jerusalems gamleby. Her skaffer han inntekter til livets opphold ved å spille på en harpe, som han hevder er en kopi av den kong David spilte på for 3000 år siden. Jochnanan (57) kalles også «kong David» på folkemunne.

- Jeg er ikke redd for politiet. De kjenner meg, sier harpespilleren, som fremdeles venter på Messias. Uansett tror han tusenårsfeiringen innebærer noe nytt.

- Folk flest har sluttet å tro på politikere og regjeringer. Når år 2000-kaoset inntreffer i dataverdenen, vil de også forstå at de ikke kan stole på vitenskapen. Da er det bare Gud igjen, sier Jochnanan optimistisk og legger til:

- Jeg lider ikke av Jerusalem-syndromet.

Religiøst hysteri

Dette fenomenet er blant annet beskrevet i Selma Lagerlöfs berømte roman «Jerusalem» fra begynnelsen av dette århundret. Det dreier seg om et slags religiøst hysteri som rammer enkelte turister som besøker Den hellige stad. Enkelte har hatt psykiske problemer fra før av, andre ikke. Noen får åpenbaringer og tror plutselig de er personer fra Bibelen.

Mange av dem behandles på mentalsykehuset Kfar Shaul i Jerusalem.

- De fleste blir friske på noen få dager og kan sendes hjem. Men noen har alvorlige problemer, sier overlege Yair Bar-El, som er Israels fremste ekspert på området. I år har mentalsykehuset hatt et femtitalls pasienter med Jerusalem-syndromet, og regner med en økning på 40 prosent i ukene som kommer. Personalet er godt forberedt, og samarbeider med israelsk politi og helsevesen.

- Noen turister forvinner bare fra reiseselskapene og drar ut i ørkenen. De tror de har funnet sannheten, helt oppriktig, sier dr. Bar-El.

Bibelske personer

Mange bibelske personer har frekventert Kfar Shaul-hospitalet de siste åra.

- Døperen Johannes topper statistikken, sier Bar-El.

Han forteller at han en gang hadde to menn som begge hevdet at de var Messias. Først sperret han dem inne på hvert sitt rom. Deretter lot han de to møtes. De kranglet så busta føyk om hvem som var den ekte frelseren.

Jomfru Maria

For en tid tilbake fortalte en kvinne i Jerusalems gamleby at hun var jomfru Maria og skulle føde Jesus. Heldigvis fikk man fraktet henne til Kfar Shaul-hospitalet. Samme skjebne led en naken mann som ble arrestert av palestinsk politi i Jeriko. Han hevdet at han var døperen Johannes.

- Hvis Kfar Shaul-hospitalet hadde eksistert for to tusen år siden, ville politiet tatt Jesus hit etter at han kastet pengevekslerne ut av Tempelet, sier Yair Bar-El lakonisk.

Det er nok av eksempler på galskap i Den hellige stad, også skandinavisk. En dansk lærer kommer hvert år til Jerusalem for å snakke med jomfru Maria. En svenske har vært i Jerusalem til sammen femten ganger, sist for et par uker siden. Han fikk en åpenbaring fra Gud om at Jesus skulle komme igjen i Betlehem 4. desember. Da svensken kom til avtalt tid, fant han bare Yassir Arafat som tente de norske lysene på millenniumbyens juletre.

Tre millioner

Noen uker i november gikk et amerikansk par i 30-åra sammen med sin seks- sju år gamle sønn på veien mellom Betania, Jeriko og Jerusalem. De var kledd i hvite kjortler og hadde med seg et esel. Av og til overnattet de under åpen himmel i Judea-ørkenen. De brakte med seg vann fra Jordan-elva som de fikk velsignet i områdets mange hellige kirker.

Onde tunger forteller at de eksporterte vannet utenlands for å selge det til troende - for en høy pris.

Det ventes tre millioner kristne pilegrimer til Det hellige land fra nå av og ut neste år. Israels psykiatriforbund regner med at 40000 vil bli rammet av Jerusalem-syndromet, de aller fleste på en mild måte. Men 800 vil trenge innleggelse.

- Den største faren ligger kanskje blant dem som blir skuffet over at det ikke skjer noe ved tusenårsskiftet. Dette kan føre til vold, depresjoner og selvmord, sier overlege Bar-El.

Masseselvmord

Israelsk politi frykter ikke bare at Klippemoskeen skal bli angrepet. Enkelte sekter kan være så forskrudde at de finner på å begå masseselvmord for å delta i apokalypsen. Og sikkerheten er ikke ett hundre prosent vanntett.

- Dette blir en umulig oppgave. Det er for mange gærninger i Jerusalem, sier Carmi Gillon, den tidligere sjefen for sikkerhetstjenesten Shin Bet, til New York Times Magazine.

Han og andre frykter også at et kristent dommedagsangrep mot muslimske hellige steder i Jerusalem kan bety slutten på fredsprosessen i Midtøsten.

- Du kan ta et bærbart panservåpen til Oljeberget og fyre av mot Klippemoskeen. Da er fredsprosessen slutt, sier Carmi Gillon.

GJENFØDT: </B>Ved å bli døpt på nytt har Engelen Eva opplevd Herrens mirakel i Jordan-elva.
<B>VED JESU FØDESTED:</B> Pilegrimer og turister strømmer til fødselskirken i Bethlehem i disse dager.
RINGER INN: </B>den palestinske klokkeren i Fødselskirken i Jerusalem er klar til å ringe inn årtusenskiftet.
UFARLIG: </B>Ausralsk-fødte Jochnanan Ligtenberg (57) er budbringer for Messias.