«Enhver får kjøpe hva de vil»

Tidligere Kværner-sjef Kjell Almskog forsvarer seg i dag på leserbrevplass i Aftenposten. Han tar selvkritkk for hemmeligholdelsen av deler av hans lønnsavtale, men mener gardinene til 900 000 er en privatsak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et leserinnlegg i dagens Aftenposten snakker Almskog ut om de mye omtalte gardienene til 900 000 som han tok med seg fra hans Kværner-eide hus i London.

«Dyre gardiner skal være det siste bevis på min urimelighet, slik det fremstilles i landets største aviser. Med min øyne er dette en privatsak som jeg ikke ser noen rimelig grunn til å blåse opp slik det har vært gjort. Jeg fikk laget gardiner til det (Kværner-eide) hus jeg og min familie bebodde i London. Jeg betalte selv regningen privat. Så tre år senere, når huset skal selges, kommer en huskjøper som gir et meget høyt bud på huset, men krever å få mine gardiner med på kjøpet. Da er det naturlig at huseieren (Kværner) og jeg diskuterer dette oss i mellom. Mitt forslag var at Kværner skulle kjøpe gardinene av meg til en pris som ville gi meg tilbake ca. 2/3 av opprinnelig kostende slik at de kunne følge huset ved salg. Hvis dette ikke var akseptabelt, var jeg innstilt på simpelthen å ta gardinene med til vår neste bolig.» skriver Almskog.

Til avisens journalist sier han bare:

- Enhver får kjøpe hva de vil for sine private penger. Jeg vil ikke si noe om gardinene, sier han.

- Søkte ikke jobben

Almskog sier til sitt forsvar at han aldri søkte jobben som Kværnersjef. Han ble bedt om å ta jobben like etter at han hadde fått en kraftig forfremmelse i ABB. Lønnspakken kom som et tilbud fra Kværner. Det eneste han ba om var et engangsbeløp som skulle dekke tap av opsjoner og bonus hvis han forlot ABB, og en bankgaranti for lønn og pensjon hvis det skulle gå galt.

- Bankgarantien ba jeg om fordi det var åpenbart, i hvert fall for meg, at Kværner var i meget store vanskeligheter, skriver han i innlegget.

Men han tar selvkritikk for at garantien ble holdt hemmelig for aksjonærene og markedet.

- Det er alltid veldig mye enklere i ettertid å ta stilling til et slikt spørsmål. På det tidspunktet var vi opptatt at det ikke skulle skapes unødig uro og usikkerhet. Vi var inne på at noen kunne tolke bankgarantien slik at situasjonen var verre enn den var. Det ville vi unngå, sier Almskog i et intervju med avisens journalist Alf Ole Ask.

Men viste ikke situasjonen seg å være verre? spør Ask.

- Det viste seg senere at den var betydelig verre enn jeg trodde, innrømmer Almskog.

<B>SNAKKER UT: Kjell Almskog snakker ut om gardiner og sånt.