<strong>SKUMMEL RETORIKK:</strong> Latvias utenriksminister advarer sterkt mot Russlands krigsretorikk mot vesten. Han mener ordkrigen kan utarte seg til noe langt verre. Foto: Vasily Fedosenko / Reuters
SKUMMEL RETORIKK: Latvias utenriksminister advarer sterkt mot Russlands krigsretorikk mot vesten. Han mener ordkrigen kan utarte seg til noe langt verre. Foto: Vasily Fedosenko / Reuters Vis mer

- Enhver provokasjon kan bli ødeleggende for alle

Latvias utenriksminister advarer mot Russlands krigsretorikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En ordkrig mellom Russland og Vesten kan utarte til noe langt verre, advarer Latvias utenriksminister.

- Jeg håper vi alle forstår at enhver provokasjon, enhver forverring av situasjonen, kan føre til konsekvenser som vil være ødeleggende for alle, sier Edgars Rinkevics i et intervju med nyhetsbyrået Reuters.

Latvia, og nabolandene Estland og Litauen, var alle medlemmer av Sovjetunionen fram til oppløsningen i 1991. De tre landene er nå medlemmer av EU, hvor Latvia har formannskapet fram til i sommer.

«Verst tenkelige utfall» De har sett med frykt på hvordan forholdet mellom Russland og den vestlige verden har blitt verre og verre etter hvert som krisen i Ukraina har eskalert. Mer enn 6000 mennesker er blitt drept i krigføringen i landet siden april i fjor.

Ifølge Rinkevics ser fredsplanen som ble utmeislet i den hviterussiske hovedstaden Minsk i forrige måned foreløpig ut til å holde, på tross av sammenstøt i flere byer.

Den latviske utenriksministeren advarer imidlertid mot at det verst tenkelige utfallet, en full gjenopptakelse av krigføringen, ikke kan utelukkes.

Advarer Russland Og hvis det blir tilfelle, vil det få store økonomiske konsekvenser for «den parten som initerer dette».

- Jeg håper ledelsen i Moskva virkelig forstår dette, og ikke begir seg ut på noen uansvarlige eventyr, sier Rinkevics, med henvisning til EU-sanksjonene som allerede er innført mot Russland.

Og uansett ser ikke isfronten mellom Rusland og Vesten ut til å smelte med det første.

Dropper krigsmarkering I går beklaget Russland at ikke statsminister Erna Solberg vil være til stede under 70-årsmarkeringen av andre verdenskrigs slutt i Moskva.

I dag ble det kjent at Norge heller ikke vil være representert med noen på regjeringsnivå.

- Vi har store problemer med å være til stede på Den røde plass under en stor militærparade, samtidig som Russland i strid med folkeretten har annektert Krim, og aktivt destabiliserer situasjonen i Øst-Ukraina, sier utenriksminister Børge Brende til NTB.

Truer Danmark I et debattinnlegg i Jyllands-Posten i forrige uke skrev Russlands ambassadør i Danmark at danske krigsskip vil bli mål for russiske atomraketter hvis Danmark blir del av Natos rakettforsvar.

Den ukrainske utenriksministeren mener slik provokativ språkføring er svært farlig.

<strong>ADVARER:</strong> Latvias utenriksminister Edgars Rinkevics mener Russlands ordkrig med vesten kan få fatale konsekvenser. Foto: Samuel Kubani / AFP photo / NTB scanpix
ADVARER: Latvias utenriksminister Edgars Rinkevics mener Russlands ordkrig med vesten kan få fatale konsekvenser. Foto: Samuel Kubani / AFP photo / NTB scanpix Vis mer

- Vi må ikke undervurdere retorikk. Noen ganger kan retorikk føre til en nedadgående spiral, en spiral du egentlig vil unngå.

<strong>DROPPER MARKERING:</strong> Norge vil ikke være til stede med noen på regjeringsnivå under 70-årsmarkeringen av andre verdenskrigs slutt i Moskva, opplyser utenriksminister Børge Brende.
Foto: Nina Hansen
DROPPER MARKERING: Norge vil ikke være til stede med noen på regjeringsnivå under 70-årsmarkeringen av andre verdenskrigs slutt i Moskva, opplyser utenriksminister Børge Brende. Foto: Nina Hansen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer