Sjakklegende Garry Kasparov

- Enhver russer kjenner en form for skyld

Siden Vladimir Putin ble valgt til president i Russland i 2000, har den russiske sjakklegenden Garry Kasparov jobbet for å fjerne ham.

BETALER MED BLOD: Det er flott at så mange i verden nå støtter opp om Ukraina og deres kamp mot mørket, fortalte Garry Kasparov nylig under Oslo Freedom Forum. - Men ikke glem at ukrainerne daglig betaler i blod. Krigen må stoppes og Putin må bli slått, maner sjakklegenden. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BETALER MED BLOD: Det er flott at så mange i verden nå støtter opp om Ukraina og deres kamp mot mørket, fortalte Garry Kasparov nylig under Oslo Freedom Forum. - Men ikke glem at ukrainerne daglig betaler i blod. Krigen må stoppes og Putin må bli slått, maner sjakklegenden. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

For mange er Garry Kasparov kanskje først og fremst en sjakklegende. Men i over to tiår har den 59-årige russeren advart om Vladimir Putin og hans regime. I 2015 ga han ut boka The Winter is Coming, der han beskrev Russland som et land som var i ferd med å bli et diktatur - og som kunne bli en trussel mot verden.

- Jeg har kjempet mot Putin og regimet i 20 pluss år, og det beste vi kan gjøre nå, er å hjelpe Ukraina med å vinne. Vi må og motstå alle forsøk på å inngå kompromisser der ukrainerne blir den tapende part, sier Kasparov til Dagbladet.

Betaler med blod

Nylig holdt han et kort innlegg for Ukraina under Oslo Freedom Forum.

- Putins invasjon i Ukraina har endelig fått verden til å våkne og skjønne hvilken trussel Putin og andre tyranner er for verden. Vi er alle i samme kamp, som er kampen for frihet, sa han da og fortsatte:

- Ukraina er i frontlinja i denne kampen. Ukraina viser oss hvor mye det koster å kjempe for frihet. Kampen har en grusom kostnad. Nå må alle i den frie verden være med og kjempe mot mørkets styrker, fortalte ham.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer