Sjakklegende Garry Kasparov

- Enhver russer kjenner en form for skyld

Siden Vladimir Putin ble valgt til president i Russland i 2000, har den russiske sjakklegenden Garry Kasparov jobbet for å fjerne ham.

BETALER MED BLOD: Det er flott at så mange i verden nå støtter opp om Ukraina og deres kamp mot mørket, fortalte Garry Kasparov nylig under Oslo Freedom Forum. - Men ikke glem at ukrainerne daglig betaler i blod. Krigen må stoppes og Putin må bli slått, maner sjakklegenden. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BETALER MED BLOD: Det er flott at så mange i verden nå støtter opp om Ukraina og deres kamp mot mørket, fortalte Garry Kasparov nylig under Oslo Freedom Forum. - Men ikke glem at ukrainerne daglig betaler i blod. Krigen må stoppes og Putin må bli slått, maner sjakklegenden. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

For mange er Garry Kasparov kanskje først og fremst en sjakklegende. Men i over to tiår har den 59-årige russeren advart om Vladimir Putin og hans regime. I 2015 ga han ut boka The Winter is Coming, der han beskrev Russland som et land som var i ferd med å bli et diktatur - og som kunne bli en trussel mot verden.

- Jeg har kjempet mot Putin og regimet i 20 pluss år, og det beste vi kan gjøre nå, er å hjelpe Ukraina med å vinne. Vi må og motstå alle forsøk på å inngå kompromisser der ukrainerne blir den tapende part, sier Kasparov til Dagbladet.

UREDD: I 2005 erklærte sjakkmesteren og russeren Garry Kasparov krig mot Vladimir Putin, og har siden den gangen både skrevet bøker og kommentarer om den negative utviklingen i Russland. Her holdt han et kort innlegg til støtte for ukrainerne under Oslo Freedom Forum nylig. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
UREDD: I 2005 erklærte sjakkmesteren og russeren Garry Kasparov krig mot Vladimir Putin, og har siden den gangen både skrevet bøker og kommentarer om den negative utviklingen i Russland. Her holdt han et kort innlegg til støtte for ukrainerne under Oslo Freedom Forum nylig. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Betaler med blod

Nylig holdt han et kort innlegg for Ukraina under Oslo Freedom Forum.

- Putins invasjon i Ukraina har endelig fått verden til å våkne og skjønne hvilken trussel Putin og andre tyranner er for verden. Vi er alle i samme kamp, som er kampen for frihet, sa han da og fortsatte:

- Ukraina er i frontlinja i denne kampen. Ukraina viser oss hvor mye det koster å kjempe for frihet. Kampen har en grusom kostnad. Nå må alle i den frie verden være med og kjempe mot mørkets styrker, fortalte ham.

Overfor Dagbladet utdyper han:

- Enhver russer må kjenne en eller annen form for skyld. Krigen er nådeløs og ukrainerne betaler med blod.

- Putin må slås

Hva mener så russeren og Russland-kritikeren må til for å få en slutt på krigen i Ukraina?

- Den eneste måte for å få fred i Europa, er at Putin blir slått i Ukraina. Forhåpentlig vil et slikt militært tap føre til at regimeendring i Russland. Jeg tror ikke det blir fred i Ukraina før de får alle sine områder tilbake, sier Kasparov.

UKRAINA: Fredag 3. juni er det 100 dager siden Russland invaderte Ukraina 24. februar - 100 dager preget av frykt, død, smerte og håp. Video: Reuters / AP / Verkhovna Rada of Ukraine / Telegram Vis mer

Russeren sier at «Norge er på rett side» i konflikten.

- Men det er alltid mer vi kan gjøre. Dette er en krig mot oss alle. Det er ikke bare Ukraina som er under angrep, men våre verdier, infrastruktur og global sikkerhet som nå angripes, sier han.

I over to tiår har han advart om at Putin strammer grepet om Russland og knebler sine motstandere. Ikke ulikt en rekke andre autoritære regimer i verden.

- Den frie verden kan ikke tillate at Russland og andre stormakter angriper små land, tar territorium og begår grusomheter og krigsforbrytelser som vi nå ser i Ukraina. Da går vi tilbake til det 19. århundre, eller gudene vet hvor, sier han.

Ekstra sikkerhet

Kasparov foreslår at Norge kan sende mer våpen til Ukraina.

- Norge er allerede engasjert, men dere har ressurser, dere har sofistikerte våpen, og alt dere kan gi Ukraina bør bli gitt uten reservasjoner, oppfordrer han via Dagbladet.

Å være en uttalt Putin-kritiker koster. Flere, som Aleksej Navalnyj, har blitt forgiftet. Det kommer også meldinger om fengslinger og tortur. Hva med Kasparov?

- Jeg har levd livet med få bekymringer, for det er lite jeg kan gjøre. Jeg prøver å være forsiktig, og besøker ikke land som jeg tenker ikke vil være trygge for meg. Land der Putins sikkerhetsapparat kan operere uten store problemer. Som for eksempel Tyrkia, sier han og fortsetter:

- Jeg ville heller ikke dratt til Ungarn nå, med det nåværende regimet. Siden starten av krigen, ber jeg om ekstra sikkerhet ved større arrangementer. Men i Amerika bor jeg som en helt vanlig borger, forteller aktivisten.

FLYKTET TIL NORGE: 18 år gamle Yulia flyktet fra Ukraina til Norge. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Slakteren fra Damaskus

Som menneskerettighetsforkjemper jobber Kasparov for aktivister og opposisjonelle over hele verden.

- Jeg jobber for å løse alle konflikter, men akkurat nå må vi konsentrere oss om den største, Ukraina. Jeg tror Putins krig kan hjelpe oss til å rense lufta. Når den er løst, kan vi se på andre problemer, som Syria, for eksempel. Uten Putins støtte, kan vi lettere hjelpe dem med å bli kvitt slakteren fra Damaskus, sier Kasparov.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer