- Enhver som har våpen jaktes på som en terrorist

Norske ambassader har beredskapsplanene klare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etiopiske fly har dominert himmelen over Somalias to hovedflyplasser, mens bakkestyrker har tatt kontroll over en strategisk viktig landsby, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Dermed bidrar de etiopiske styrkene med kjærkommen støtte til landets hardt pressede overgangsregjering, som har utkjempet blodige kamper med den islamistiske militsen UIC (Union for Islamic Courts).

Angrep hovedstadsflyplassen

De russiskproduserte jagerflyene fløy lavt over hovedstaden i morgentimene i dag, og slapp to bomber over Mogadishu International Airport, som nettopp er gjenåpnet etter at UIC drev overgangsregjeringen ut av hovedstaden i juni år.

UIC-leder Sheik Hassan Dahir Awey fløy inn til flyplassen kort tid etter, men det er uklart om han var det egentlige målet for angrepet.

Også flyplassen Baledogle Airport, som ligger omtrent 100 kilometer utenfor hovedstaden, ble angrepet.

I forrige uke pågikk det harde kamper nær byen Baidoa, hvor overgangsregjeringen ledet av president Abdullahi Yusuf og statsminister Mohamed Ali Gedi har sitt hovedkvarter.

Kampene kom nærmest som lovet, etter at den islamistiske militsen hadde gitt Etiopia frist til tirsdag 19. desember med å trekke seg ut av Somalia.

ANGREP TO FLYPLASSER: En UIC-soldat står vakt utenfor Mogadishu International Airport etter at etiopiske styrker slapp to bomber over flyplassen i morgentimene i dag. Foto: EPA/Scanpix
ANGREP TO FLYPLASSER: En UIC-soldat står vakt utenfor Mogadishu International Airport etter at etiopiske styrker slapp to bomber over flyplassen i morgentimene i dag. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Full beredskap

Med borgerkrigslignende tilstander og krigslignende tilstander mellom Somalia og Etiopia er også de norske ambassadene i full beredskap.

- Vi har beredskapsplaner ved ambassadene i Nairobi i Kenya og Addis Abeba i Etiopia. Situasjonen i Somalia følges nøye herfra, derfor kunne vi gå ut og advare og be folk komme seg ut fra området, sier Kaja Haldorsen til Dagbladet.no.

Norge har ikke utenriksstasjoner i Somalia, men de norske ambassadene i Nairobi ig Addis Abeba har lenge jobbet med beredskapsplaner i forhold til situasjonen i Somalia.

- Vi har ingen totaloversikt over hvor mange nordmenn som befinner seg i området. Vi har bedt alle som er i området om å melde ifra, men det er det ikke alle som gjør, sier Haldorsen.

- Forlat Somalia

Utenriksdepartementet har gått ut og bedt alle nordmenn som befinner seg i Somalia om å forlate området. De fraråder norske borgere å reise til Sør- og Sentral-Somalia.

Forløpig er det ikke gjort noen planer om å evakuere nordmenn fra området. Norges muligehter til å bistå er ytterst begrenset ettersom Norge ikke har diplomatisk eller konsulær tilstedeværelse i Somalia.

- Enhver som har våpen jaktes på som en terrorist

Storoffensiv

De siste dagene er tusenvis av somaliere tvunget på flukt, og hundrevis har, ifølge de stridende partene, dødd siden de harde kampene brøt ut tirsdag. Hjelpeorganisasjoner har derimot sagt at et titalls personer har mistet livet så langt.

Eksperter frykter at konflikten i Somalia, kan skape en storkrig i Afrikas horn, og at så mange som 400 000 somaliske flyktninger vil strømme over grensen til Kenya.

Somaliske tropper støttet av etiopiske tropper er nå i full gang med en offensiv for å drive den islamistiske militsen tilbake. Blant annet har styrkene gjenvunnet kontrollen over den viktige grensebyen Belet Weyne.

- Enhver som har et våpen, men som ikke bærer regjeringsuniform vil bli jaktet på som en terrorist, sier Aden Garase, en regjeringssoldat som har overtatt kontrollen over Belet Weyne, til AP.

FLYKTER FRA KAMPENE: Et somalisk barn med familiens eiendeler på et esel i nærheten av Buur, på veien mellom Baidoa og Mogadishu for å unnslippe de militære kampene.
DEMONSTRASJONER:</B> Innbyggere i Mogadishu tok i går til gatene i protest mot at etiopiske styrker plasseres i landet for å støtte Somalias overgangsregjering.
VAR HAN MÅLET: UIC-leder Sheikh Hassan Dahir Aweys ankom Mogadishu International Airport kort tid etter de etiopiske flyangrepene. Det er foreløpig uklart om han var målet for det militære angrepet. Her snakker han til journalister i Mogadishu 10.desember. Da gjorde han det klart at UIC var i krig med Etiopia, ikke regjeringen.