Anders Tegnell:

- Enig med nordmennene

Sverige har ikke vært i nærheten av smittespredningen som landet opplever nå, ifølge statsepidemiolog Anders Tegnell - som mener FHI har rett i sitt scenario om omikron.

STATSEPIDEMIOLOG: Anders Tegnell i Sverige. Foto: TT / Reuters / NTB
STATSEPIDEMIOLOG: Anders Tegnell i Sverige. Foto: TT / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Folkhälsomyndigheten (FHM) regner med at smittespredningen vil nå en topp i slutten av januar. Den kraftige smittespredningen skyldes virusvarianten omikron, som nå dominerer i Sverige.

Myndighetene har laget to scenarioer, og i begge ser det ut til at smittetoppen nås i slutten av januar. I det ene anslås det at det da vil bli registrert rundt 47 000 tilfeller per dag før smitten igjen synker. I det andre anslås det at antall tilfeller vil være på rundt 69 000 på det høyeste.

Deler FHIs syn

Også i Norge er varianten dominerende. Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) står vi foran en vinterbølge med omikron som det ikke vil være mulig å stanse.

«Mange hundre tusen vil bli smittet. En omikrondrevet vinterbølge er ikke mulig å stoppe, men det kan være mulig å dempe toppen av den», heter det i FHIs siste risikovurdering for coronaviruset.

Tegnell deler instituttets syn.

- Ja, det er en oppfatning som vi faktisk har hatt ganske lenge. Noen nivå av restriksjoner som ikke gjør for mye skade er bra å ha. Det bremser smittetoppen slik at helsevesenet ikke får så mange pasienter på en gang. Men å hindre at store deler av befolkningen som ikke er vaksinert får omikron, virker vanskelig eller umulig. Der er jeg enig med nordmennene, sier han til Dagens Nyheter.

KRITISK: Generaldirektør i FHI, Camilla Stoltenberg, om coronapass 13. januar 2022 Video: Vegard Krüger. Reporter: Frode Andresen. Vis mer

Vil endre regelverket

På en pressekonferanse torsdag, kunngjorde den norske regjeringen at de lemper på karantenereglene. Smittekarantene for øvrige nærkontakter til smittede personer, altså de som ikke er husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære, blir nå erstattet av et testregime.

Øvrige nærkontakter anbefales nå å teste seg 3 dager etter nærkontakt, og ny test 2 dager seinere (dag 5), men ikke å gå i karantene.

Tegnell bekrefter overfor avisa at helsemyndighetene i Sverige også arbeider med endringer i regelverket. I Sverige må man 7 dager i karantene fra positiv PCR-test.

- Vi jobber nå med det spørsmålet for å se hvordan man kan endre reglene for å fortsette å opprettholde så høy sikkerhet som mulig men ikke skape så stor mangel på arbeidskraft i samfunnet slik at det kan gjøre skade, sier han.

Smitten har spredt seg raskt i flere svenske regioner - deriblant i Stockholm - den siste tida. Antall coronainnlagte i hovedstadsområdet har økt med hele 30 prosent den siste uka. Tirsdag var 396 personer innlagt med covid-19 - en økning på 115 fra samme dag forrige uke, skriver Expressen.

Strammet inn i Sverige

Mandag innførte svenske myndigheter en rekke nye tiltak i et forsøk på å bremse smittespredningen. Et av de mest sentralene grepene var å pålegge alle som kan, å jobbe hjemmefra.

- Det har uten tvil forverret seg, og smittespredningen i Sverige befinner seg på historisk høye nivåer, samtidig som vi ser en økning av influensa og RS-viruset, sa statsminister Magdalena Andersson på en pressekonferanse.

STATSMINISTER: Magdalena Andersson. Foto: Kenzo Tribouillard/ Pool via Reuters / NTB
STATSMINISTER: Magdalena Andersson. Foto: Kenzo Tribouillard/ Pool via Reuters / NTB Vis mer

Regjeringen kom samtidig med en spesiell innskjerping overfor statlige arbeidsplasser om at de må iverksette hjemmekontor. Sosialminister Lena Hallengren understreket at arbeidsplasser er den viktigste kilden til at smitten nå sprer seg.

All alkoholservering stenger nå klokka 23, og på restauranter videreføres regelen om at det maksimalt kan være åtte personer i et selskap. Det er servering ved bordene og krav om én meters avstand mellom selskaper.

Regjeringen ber også voksne om å begrense nære kontakter innendørs. Det settes også begrensninger på hvor mange som kan møtes til offentlige arrangementer, og det innføres koronapass på messer, skriver NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer