Enige et døgn på overtid

Klimakonferansen enige om veikart for videre klimaforhandlinger. - Lettet, sier miljøvernminister Erik Solheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Klimakonferansen på Bali gir grønt lys for forhandlinger om en ny internasjonal klimaavtale, som skal være ferdig innen 2009, melder NTB.

Et døgn på overtid klarte utsendinger fra drøyt 180 land lørdag omsider å bli enige om et mandat for forhandlingene, som etter planen skal resultere i vedtak av en ny avtale på klimakonferansen i København senhøstes 2009. 

USA endelig enige

Enigheten kom i stand etter at USA valgte å droppe sine protester, blant annet mot at avtalen skulle inneholde spesifikke mål for kutt i utslippene av drivhusgasser, og mot at utviklingsland skulle slippe unna med lavere utslippskrav.

USA nektet lenge å diskutere internasjonalt forpliktende utslippskutt, og vedtaket ble også mindre ambisiøst enn Norge og EU prøvde å få til. Blant annet er henvisningen til behovet for tallfestede utslippskutt i 2020 forvist til en fotnote, fordi det var umulig å få USA til å godta konkrete tall i vedtaket, ifølge NTB.

Vedtaket har imidlertid beholdt henvisningen til FNs klimapanel, som slår fast at raske og store kutt i utslippene av klimagasser må til for å unngå farlige klimaendringer.

- Ønsket klarere mål

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er lettet over at det lørdag ble enighet om et veikart for klimaforhandlingene de neste to årene, skriver han i en pressemelding.

ENIGE: Utsendingene til klimakonferansen på Bali er enige om et veikart for videre forhandlinger om en internasjonal klimaavtale. Foto: SONNY TUMBELAKA/AP/SCANPIX
ENIGE: Utsendingene til klimakonferansen på Bali er enige om et veikart for videre forhandlinger om en internasjonal klimaavtale. Foto: SONNY TUMBELAKA/AP/SCANPIX Vis mer

- Vi ønsket klarere mål og tydeligere tale. Det er stor avstand mellom befolkningens forventninger og det som ble oppnådd her på Bali. Men det er positivt at landene er enige om å referere til FNs klimapanel. De innser at grunnlaget for det videre arbeidet er et behov for store kutt i utslippene av klimagasser, sier Erik Solheim i pressemeldingen.

En forhandlingsgruppe skal legge fram et forslag til ny avtale i desember 2009 i København.

- Det gjenstår mye hardt arbeid, og mange konflikter må løses for at det avgjørende København-møtet skal bli en suksess. Utviklingen videre bestemmes av om det er politisk vilje til å ta tak i problemene, sier Solheim.

Intense forhandlinger

Det siste døgnet under klimakonferansen har vært spent. Ifølge BBC sa USA seg enige bare minutter etter de hadde nektet å akseptere forslaget - noe som førte til buing fra salen.

Protester fra India førte også til ytterligere utsettelser i ellevte time, ifølge NTB. India, som snakket på vegne av utviklingslandenes gruppe G77, ville ha en sterkere understrekning av rike lands forpliktelser til å bistå utviklingslandene med klimavennlig teknologi.

FNs klimasjef Ivo de Boer merket også presset, og brøt ifølge BBC sammen i tårer på talerstolen da Kina anklaget kritiserte arrangørene av konferansen for å ha kalt inn til plenumsmøte til tross for at det fortsatt pågikk forhandlinger på sidelinjene. Men da alle hadde blitt enige, var det mer roping og klemming blant utsendingene.

- Jeg synes vi har kommet langt her. USA er veldig engasjert i dette tiltaket, og ønsker bare å virkelig sikre oss at vi alle handler sammen, uttalte Paula Dobriansky, sjef for den amerikanske delegasjonen.

Enige et døgn på overtid

Optimistisk Stoltenberg

FNs generalsekretær Ban Ki-moon roser USA for å være fleksible slik at det ble enighet om et klimakompromiss på konferansen på Bali.

– Jeg er oppmuntret av og setter pris på fleksibiliteten USAs delegater og andre nøkkeldelegater har vist, sa Ban ifølge NTB. 

Også statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er glad for at klimaforhandlingene på Bali endte med enighet. Nå håper han at verdens ledere har forstått behovet for en ambisiøs og bindende klimaavtale i 2009, og er optimistisk med tanke på den.

– Jeg er optimistisk. Det er nå mange land som mener vi trenger å ta store kutt i utslippene. Jeg tror og håper at mange av verdens ledere har tatt det fulle alvoret inn over seg etter at ytterligere vitenskapelig dokumentasjon viser hvor farlig drivhuseffekten er.