Enige om å bedre reglene for finansmarkedene

G20-landene er enige om å samarbeide for å skape økonomisk vekst, og å foreslå nytt regelverk for de internasjonale finansmarkedene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vårt arbeid vil være ledet av en felles tro på at markedsprinsippene, åpne handel- og investeringsregimer og effektivt regulerte finansmarkeder fører til dynamikk, innovasjon og entreprenørskap som er nødvendig for økonomisk vekst, sysselsetting og fattigdomsreduksjon, het det i slutterklæringen som forhandlerne kom fram til.

Lederne for verdens største økonomier sluttet seg til erklæringen lørdag, sier kilder til nyhetsbyrået DPA.

Statlige bidrag

Erklæringen fra toppmøtet oppfordrer til sterkere statlige bidrag for å styrke nasjonale økonomier, samarbeid om internasjonale regler for finanssystemet og reformer av de globale strukturene som skal hjelpe utviklingsland. Den inneholder også en erklæring om at landene avviser proteksjonisme, i tråd med oppfordringene fra verten for møtet, president George W. Bush.

Nå får finansministrene i G20-landene, som til sammen står for 85 prosent av verdenshandelen, oppgaven med å komme med forslag til reformer av regelverk og til hvordan finansmarkedene bør fungere. Nye retningslinjer skal være på plass innen mars neste år, slik at et nytt toppmøte kan holdes i april.

Da har Barack Obama inntatt Det hvite hus. Obama selv var ikke til stede under lørdagens forhandlinger, men hadde sendt sine representanter, deriblant tidligere utenriksminister Madeleine Albright, som holdt samtaler med mange av de frammøtte.

Anbefalinger

Landene skal nå komme med konkrete anbefalinger som skal avverge en ny uforutsett kollaps i finansmarkedene, med påfølgende økonomisk krise, slik verden opplevde i høst.

Målet er å samordne regler for regnskapsføring og bedre ledelsen ved Den internasjonale komiteen for regnskapsføring (IASB). Nye regler skal også omfatte andre deler av markedet, slik som hedgefond og såkalte derivater, en type produkter som har bidratt til å gjøre finansmarkedene uoversiktlige.

Landene vil dessuten skaffe seg en oversikt over hvilke finansinstitusjoner som har en avgjørende funksjon i den globale økonomien. (©NTB)