|||NATO-landene er enige om at innsatsen i Afghanistan ikke fungerer og vil legge om kursen. Men hvordan det skal gjøres i praksis, gjenstår å se.
Alliansens forsvarsministre diskuterte fredag rapporten til USAs og NATOs øverstkommanderende i Afghanistan, general Stanley McChrystal, og sa seg enige i generalens konklusjoner.
McChrystal mener allianselandene og deres partnere må trappe innsatsen i landet kraftig opp og vri den over mot å bygge den afghanske hæren og politiet i langt større grad enn i dag.
Selv om ingen opptrapping ble lagt på bordet i Bratislava, er landenes intensjoner klare, mener NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.
- Det vi trenger, er en mye bredere strategi som stabiliserer hele det afghanske samfunnet, sa Fogh Rasmussen,
- Jeg har notert meg bred støtte fra alle ministrene til denne anti-opprørstilnærmingen, men la meg understreke: uten å diskutere hvilke ressurser dette vil utløse, sa Fogh Rasmussen.
Venter på valget
NATO-landene, med USA i spissen, vil trolig først etter at en ny regjering er på plass i Kabul, svare på McChrystals ønsker om titusener av nye soldater. Den nye valgomgangen, hvor den sittende presidenten Hamid Karzai stiller mot utfordreren Abdullah Abdullah, finner sted 7. november.
Fogh Rasmussen gjør det klart at NATO vil garantere for sikkerheten i valgrunden «alle» håper vil bli gjennomført langt bedre enn den første, som ble skjemmet av omfattende valgfusk.
- Det er et enklere valg med bare to og ikke 41 kandidater. Men det er kort tid, og sikkerhetssituasjonen er krevende, sier FNS spesialutsending Kai Eide til NTB.
NTB kjenner samtidig til at det foregår tette samtaler med både Karzai og Abdullah om mulighetene for en samlingsregjering mellom de to for å unngå usikkerheten rundt den nye valgomgangen.
- I norsk retningForsvarsminister Grete Faremo er svært glad for at NATO nå helhjertet slutter opp om en tilnærming hvor man vrir innsatsen over mot å utstyre afghanerne til å ta vare på sin egen sikkerhet - i bredest mulig forstand.

- For en tidligere bistandsminister og justisminister så var det egentlig musikk i mine ører å høre hvordan dette nå er tatt med i også mange andre lands tenkning, sier Faremo til NTB.
Denne omleggingen er også i tråd med hva Eide har argumentert for. Han advarte fredag sterkt om hva følgene vil bli hvis man ikke legger om innsatsen.
- Hvis vi fortsetter på samme måte, både militært, økonomisk og i forholdet til den afghanske regjeringen, så kan ikke dette prosjektet lykkes, sier Eide.
Han mener en holdningsendring er nødvendig hvor afghanerne gis mer ansvar.
- Skal man kunne trekke styrkene ut, må vi bygge de afghanske styrkene langt bedre, sier Eide.
Ingen bindinger
Faremo sier Norge nå vil legge om innsatsen til flere treningslag som skal følge de afghanske styrkene, såkalte OMLT-er. Disse kan i teorien bli sendt hvor som helst i Afghanistan, også i sør.
- Betyr ikke dette at norske soldater i større grad enn tidligere kan havne i skarpe situasjoner?
- Sikkerhetssituasjonen er allerede svært bekymringsfull, og det er selvsagt noe vi er opptatt av når vi gjør vår innsats i nord - i Faryab. Vi har også lenge sett at det er en helt sentral del av oppdraget å bygge opp økt kapasitet på afghansk side, sier Faremo.
At flere nordmenn kan havne i sør, er ikke i strid med norske retningslinjer.
- Vi har ingen geografiske bindinger på vår innsats, men for oss er det viktig først og fremst å gjøre en god jobb der vi er, og vite at det skjer i samarbeid med andre lands innsats i andre deler av landet, sier Faremo. (NTB)
