Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Enige om å være uenige

Da Barack Obama og Vladimir Putin møttes for første gang etter Putins come-back som president ble de enige om å være uenige om Syria.

HEI IGJEN: Barack Obama og Vladimir Putin møtes for første gang siden Putins comeback som president i vår på G-20 møtet i Mexico. Fotp ALEXEI NIKOLSKY/AFP/Scanpix
HEI IGJEN: Barack Obama og Vladimir Putin møtes for første gang siden Putins comeback som president i vår på G-20 møtet i Mexico. Fotp ALEXEI NIKOLSKY/AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er G-20 møtet i Mexico som er andedningen, og det er Syria som er temaet. I en felles uttalelse etter i natt sier de to presidentene at de ber om en umiddelbar stans av volden i Syria, og at de deler troen på at syrerne selv skal bestemme sin egen framtid.

Forskjellig innhold
For Obama betyr uttalelsen om at syrerne skal bestemme sin egen framtid at president Bashar al-Assad må bort, og at syrerne må velge en demokratisk regjering.

For Putin betyr det at syrerne må bestemme sin egen framtid at ingen land skal gripe inn i Syria militært.
Det anstrengte forholdet mellom USA og Russland i Syria blir ikke enklere av at et skip med russiske helikoptere på vei til Syria  er stanset utenfor kysten av Skottland etter at helikopterene hadde vært til service i den russiske enklaven Kaliningrad ved Østersjøen.                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Et skip er lastet med..
Båten Alaed har et ukjent antall russiske stridshelikoptre av typen Mi-25 ombord, og ble stanset utenfor kysten av Skottland. Helikopterene er også kalt «luftens panservogner». Helikoptrene ble i sin tid solgt fra Sovjetunionen til Syria.
Da forsikringsselskapet Standard Club ble kjent med frakten, orienterte de rederiet om at forsikringen av skipet var trukket tilbake.

- Vi ble gjort kjent med påstandene om at Alaed hadde krigsmateriell til Syria om bord, heter det fra det britiske forsikringsselskapet.

- Vi har alt informert skipets eier om at forsikringen automatisk har opphørt som følge av ferdens natur, heter det videre.

Helikopterene har ført til ordkrig mellom USA og Russland, og etter først og ha benektet å skipe helikopterere til Syria, så innrømmet russisk UD i forrige uke at to helikoptere skulle til Syria etter å ha vært til service i Russland, i henhold til kontrakten.

Regimekollaps?
Inne i Syria fortsetter volden, og Den frie syriske hær kontrollerer deler av landet. Amerikansk, fransk og britisk etterretning har lenge konkludert med at det bare er et spørsmål før Assad-regimet kollapser.

To store amfibiefartøyer, en slepebåt, og støttefartøy fra den russiske marinen skal sendes til den russiske basen i Syria, Tartus. Med styrken skal det være enheter med elitesoldater. Amerikanske satelittbilder fra Sevastapol ved Svartehavet viser lasting av amfibiefartøyene.

På den ene siden signaliserer den økte militære tilstedeværelsen muskulær russisk støtte til Assad. På den annen side kan det like godt
være en forberedelse til evakuering av både verdifullt materiell og mannskap. I så fall er også Russland innstilt på at Assad-regimets dager kan være talte.

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media