Enige om asylbarnavtale

De borgerlige partilederne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Justisminister Anders Anundsen og de fire lederne for regjeringspartiene og samarbeidspartiene la kl. 20.45 fram asylbarnavtalen, som partene nå har kommet fram til.

Barna som ble sendt ut etter 1. juli i fjor og fram til 18. mars i år som har en oppholdstid på fire år i Norge, vil få sakene sine vurdert på nytt etter den nye forskriften som ble innført i desember i fjor. Ved å sette grensen til fire år er det seksti barn som kan få sakene gjenopptatt.

- Det har vært en krevende prosess, sier statsminister Erna Solberg (H).

- Alle partiene har måttet gi og ta, for at vi skulle komme fram til en løsning som alle partiene kunne akseptere. Krf og Venstre har fått gjennomslag for liberalisering for lengeværende asylbarn, Frp har fått gjennomslag for visse innstramminger, sier Solberg.

Asylbarna som kan få opphold i Norge som følge av den nye avtalen, må søke fra utlandet.

Vil forhindre bigami Justisminister Anders Andundsen (Frp) sier de legger opp til innstramminger for familiegjenforeninger, noe han er godt fornøyd med.

- Vi ønsker å forhindre bigami, rett og slett, ved å gjøre det vanskelig med gjentatte familiegjenforeninger, sier Anundsen.

Venstre-leder Trine Skei Grande sier hennes og Krfs hovedanliggende har vært barna.

- Vi har satt en fireårsregel, sier Grande.

- Men vi tror ikke alle i gruppa vil få opphold, sier Venstre-lederen.

Hun sier de også har fått inn at barnevernet skal kobles inn etter 24 timer hvis barn interneres på Trandum.

- Aksepterer helheten Krf-leder Knut Arild Hareide han er glad for at de har fått en løsning.

- Det er deler av avtalen som vi er veldig glad for. Og det er noe vi aksepterer ut fra en helhet, sier Hareide.

Han sier de har kommet lenger enn det som ble oppfattet som et ultimatium; at alle som hadde vært i mer enn fire og et halvt år. Det endte altså med fire år.

- Vi stiller oss også bak innstrammingen. Med ordningen vi nå får for asylbarna blir det en reell vurdering etter den nye forskriften for barna som ble sendt ut, sier Hareide.

Etter tidsfrister, krav og krangel var alle partene i kveld enige om at de skulle samarbeide bedre i asylpolitikken i tida som kommer.

- Dette er et område hvor det er avstand mellom partiene, og vi skal ha en annen samarbeidsform med tettere kontakt framover, sier Anundsen.

Grande takker statsminister Erna Solberg fortjener en takk for at partene til slutt kunne enes.

Asylavtalen:

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer