Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Enige om avtale for ambulanseflygere. Flygerforbundet kritiserer myndighetene

Norsk Flygerforbund opplyser at de er kommet til enighet med Babcok om avtale for ambulanseflygere. Flygerforbundet mener tilliten til helsemyndighetene er svekket.

ENIGE: Norsk Flygerforbund og Babcock SAA er kommet til enighet i ambulanseflykrisen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
ENIGE: Norsk Flygerforbund og Babcock SAA er kommet til enighet i ambulanseflykrisen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I april brøt forhandlingene mellom Norsk Flygerforbund og Babcock SAA sammen. Natt til onsdag sendte førstnevnte ut en pressemelding om at partene er blitt enige om en tariffavtale for flygere i ambulanseflytjenesten.

Partene har sittet ved forhandlingsbordet siden fredag, for å komme ett skritt nærmere en løsning på krisa som har ført til at 13 piloter har sagt opp jobben sin i Lufttransport AS, og ambulansefly ved flere tilfeller har blitt stående på bakken.

Håper på framgang

Norsk Flygerforbund opplyser om at begge parter har ønsket å komme til enighet i forhandlingene.

- Vi håper at avtalen kan være et viktig bidrag til å løse krisen i luftambulansetjenesten, sier forbundsleder Yngve Carlsen i Norsk Flygerforbund.

Carlsen sier at det viktigste der har oppnådd med avtalen, er å bidra til kontinuitet i luftambulansetjenesten. Det begrunner han med at alle som ønsker det, er sikret fortsatt jobb i samme arbeidssted som de har i dag.

- Vi har akseptert reduserte lønns- og arbeidsvilkår, og Norsk Flygerforbund har ved å inngå en avtale tatt et betydelig samfunnsansvar for å sikre den livsviktige luftambulansetjenesten, sier Carlsen.

Den forrige forhandlingsrunden mellom Babcock og pilotene strandet etter at Babcock ikke fikk gjennomslag for et krav om at pilotene og fagforeningen fraskriver seg retten til å gå til sak for å beholde lønna og arbeidsvilkårene de har hos Lufttransport, skriver NTB.

Kritikk av Høie

Til tross for enigheten kritiserer Carlsen helseminister Bent Høie (H).

- Samtidig stikkes det ikke under en stol at vi er betydelig frustrert og irritert på helseministeren som ikke har bidratt stort til å løse denne krisen. Dette har han overlatt til partene. Det er vi som har kommet til denne avtalen. Han har sittet fullstendig stille, sier Carlsen, som mener tilliten til helsemyndighetene er betydelig svekket etter forhandlingene.

Bent Høie sier til NTB at han er glad for at partene har blitt enige, og at begge har strukket seg langt for å oppnå det.

- Jeg har gjort det som er mitt hovedansvar: Å sørge for at konflikten i minst mulig grad går ut over pasientene. Det er satt inn nødvendig ekstratiltak for å kompensere for at Lufttransport ikke har kunnet ha alle flyene på vingene, sier Høie om Carlsens kritikk.

Krisen

I fjor vant Babcock SAA anbudskonkurransen om å drive ambulansefly i Norge. Det er imidlertid Lufttransport AS som har kontrakt til å drive tjenesten fram til juli 2019.

Babcock har tilbudt alle piloter i Lufttransport jobb, men både piloter og teknikere er misfornøyd med betingelsene de ble tilbudt og er også kritiske til bemanningsnivået, skriver NTB.

Siden juni 2017 har 13 av 100 piloter sluttet. Ytterligere 20 har fått jobbtilbud fra Norwegian. I mai sto flere ambulansefly i nord på bakken på grunn av bemanningsproblemene i Lufttransport AS.

Dagbladet kommer med mer.