Enige om avtale

Fellesforbundet og Norsk Industri går for forslaget til riksmeklingsmannen. Ungikk streik med 38 000 arbeidere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Like før klokka seks i dag la riksmeklingsmann Svein Longva fram et forslag til løsning i forhandlingene mellom Fellesforbundet og Norsk Industri.

- Det er kommet til det stadiet at jeg har utformet et forslag som er gitt partene til gjennomgang og behandling, sa Longva til pressen i sekstida.

Klokka ni ble det klart at partene er enige om en løsning, og at forslaget nå går til uravstemning blant Fellesforbundets medlemmer og til behandling i styret i Norsk Industri.

- En seier

- Dette er en seier for medlemmene i Fellesforbundet og spesielt for sliterne i våre rekker, sier forbundsleder Kjell Bjørndalen i en pressemelding.

Han er svært fornøyd med at skattefordelene og opptjeningsreglene i Avtalefestet Pensjon (AFP) vil bli videreført fram til 1. januar 2010.

I stridstemaet «sosial dumping» har de tillitsvalgte i bedriftene fått innsynsrett i lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandører og utleiebedrifter. Men dette er en ren informasjonstilgang, og de tillitsvalgte får ikke medbestemmelsesrett i spørsmål om innleie av utenlandsk arbeidskraft.

- Jeg er godt fornøyd med forhandlingene som nå er sluttført. Vi måtte gi oss på noen punkter, men har fått gjennomslag for det vi synes er viktigst, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

STO LANGT FRA HVERANDRE: Riksmeklingsmann Svein Longva har nå lagt fram et anbefalt forslag til løsning, som Fellesforbundets leder Kjell Bjørndalen (t.v.) og administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, nå skal ta stilling til. Foto: SCANPIX
STO LANGT FRA HVERANDRE: Riksmeklingsmann Svein Longva har nå lagt fram et anbefalt forslag til løsning, som Fellesforbundets leder Kjell Bjørndalen (t.v.) og administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, nå skal ta stilling til. Foto: SCANPIX Vis mer

Det gis 1,50 kroner i timetillegg for arbeidere uten lokal forhandlingsrett og 1 krone i timetillegg for dem med lokal forhandlingsrett.

Brev i tolvte time
Like før den opprinnelige meklingsfristen gikk ut ved midnatt kom det mye omtalte brevet fra regjeringen til partene i lønnsoppgjøret. Der foreslår regjeringen ifølge NTB å forlenge tidligpensjonsordningen AFP med fire år, til 2010.

Dermed var ett av de tre store stridstemaene trolig ryddet av veien.

38 000 arbeidere i byggeindustrien, verkstedindustrien, og teko- og kartonasjebedrifter kunne i dag gå ut i streik om meklingen strandet.

- Spørsmålet om sosial dumping er nok mest komplisert. Her står vi fortsatt i stampe, sa riksmeklingsmann Svein Longva til pressen i går kveld, og det skal ha vært det siste temaet han fikk på plass i sitt anbefalte forslag til løsning.


Forslaget måtte godtas i sin helhet eller forkastes av partene.

Enige om avtale