Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Enige om billige barnehager

Regjeringspartiene og opposisjonen ble i ettermiddag enige om en avtale som sikrer billigere barnehageplasser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På dagen ett år etter at Arbeiderpartiet, SV, Fremskrittspartiet og Senterpartiet inngikk sin barnehageavtale, klarte de fire å bli enige med de tre regjeringspartiene om etforlik.

SV feiret med ballonger, seigmenn og allsang, som de gjorde det for ett år siden.

- Dette er en historisk avtale. Aldri før er det satset så mye på barnehager. Dette skaper forutsigbarhet i hverdagen for tusener av småbarnsforeldre. Avtalen er et håndslag til dem som henger i stroppen, sier en av initiativtakerne, SVs nestleder Øystein Djupedal, til NTB.

Sjelden enighet

Barnehagemeldingens saksordfører, Trond Giske (Ap), er også svært godt fornøyd, og sier det hører med til sjeldenhetene at sju partier klare å bli enige om en så stor og omfattende reform.

- Vi klarer å kombinere full utbygging med maksimalpriser. Det blir full dekning i løpet av 2005, sier han.

- Maksprisene blir noe forskjøvet, men det ødelegger ikke effekten. Vi har fått en fleksibilitet i prisfastsettelsen som gjorde at vi ble enige. Og vi har fått øremerkede statstilskudd til kommunene ut denne stortingsperioden, sier Giske.

Han legger til at avtalen skaper ro og trygghet, og at man unngår omkamp om barnehagesatsingen ved hvert eneste statsbudsjett.

- Ingen av partiene har helt ut fått gjennomslag for sine primære standpunkter, men likevel er det bare vinnere i dag, smiler Giske.

Full dekning

I 2003 og 2004 skal det bygges 12.000 plasser hvert år. Resten tas i budsjettet i 2005, når man ser hvordan behovet utvikler seg. Kommunene plikter å sørge for tilstrekkelig antall plasser og til likebehandling av kommunale og private barnehager.

Maksimalprisen innføres i to etapper. Fra 1. mai 2004 skal prisen være 2.500 kroner (pris- og kostnadsjustert fra 2002-kroner). Dette er en utsettelse på fire måneder i forhold til barnehageforliket mellom de fire partiene. Samtidig økes satsene for statstilskuddet, slik at samlet offentlig tilskudd fra 1. mai 2004 blir 80 prosent.

Trinn to i nedtrappingen skjer 1. august 2005, da prisen skal være maks 1.500 kroner, også pris- og kostnadsjustert. Dette er åtte måneder senere enn det barnehagepartiene opprinnelig gikk inn for.

Dersom barnehagene gir et ekstra tilbud ut over standard plass, og dersom en barnehage er nær ved å gå konkurs, kan prisen settes høyere, dog med en øvre grense.

Fra 2004 gis det full skattefrihet for bedriftsbarnehager.

(NTB)

(NTB)

<B>BILLIGE BARNEHAGER: Marie Louise (5) og Cecilia (5) koser seg med maten i Tørtberg barnehage i Oslo.
<B>FIKK AVTALEN I HAVN: Arbeiderpartiets Trond Giske.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media