Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Enige om EU-avtale etter maratonforhandlinger. Nå må David Cameron overbevise britene

Enstemmig støtte.

STATSMIDDAG: EU-lederne sitter i kveld i en statsledermiddag i Justus Lipsius-bygningen - Det eurpeiske råds hovedkvarter - i Brussel. Det er foreløpig noe usikkert om en avtale er nådd, ettersom denne ennå ikke er presentert. Foto:  EPA/OLIVIER HOSLET/NTB scanpix
STATSMIDDAG: EU-lederne sitter i kveld i en statsledermiddag i Justus Lipsius-bygningen - Det eurpeiske råds hovedkvarter - i Brussel. Det er foreløpig noe usikkert om en avtale er nådd, ettersom denne ennå ikke er presentert. Foto: EPA/OLIVIER HOSLET/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter langvarige og intense forhandlinger om Storbritannias forslag til EU-reform, skal alle EUs 28 statsledere nå være enige om en avtale.

- Jeg har forhandlet fram en avtale som gir Storbritannia en spesiell status i EU. Jeg vil anbefale den for regjeringssjefene i morgen. Snart pressekonferanse, skriver David Cameron på Twitter 22.45 i kveld.
 
Litauens president Dalia Grybauskaite meldte først om nyheten.

- Avtale i boks. Dramaet er over, skriver hun.

EU-president Donald Tusk bekreftet at en avtale var nådd like etter 22.30 fredag kveld, en snau halvtime etter den litauiske presidenten.

- Avtale. Enstemmig støtte for ny avtale om Storbritannia i EU, skriver han.

Enstemming måtte også avtalen være, etter maratonforhandlingene i Brussel.

Motstand Storbritannias statsminister David Cameron ankom EU-hovedstaden torsdag med en lang rekke krav til de 27 andre statslederne i EU, som blant annet distanserer Storbritannia fra unionen og gir EU-borgere som jobber i landet færre velferdsgoder.

Det har vært stor motstand, blant annet fra Frankrike, flere østeuropeiske land og Hellas.

I utgangspunktet skulle EU-lederen presentere en avtale fredag morgen etter en lang kveld og natt med forhandlinger. Forhandlingene har imidlertid dratt ut.

Til sist var det spesielt med de østeuropeiske landene kampen sto.

Britene vil begrense EU-innvandreres tilgang på visse skattebaserte velferdsgoder og får nå gjøre det i inntil sju år. Men kravet om å få justere barnetrygd til EU-arbeidere som har barna i hjemlandet, ble spesielt vanskelig. Flere EU-land ønsker å kunne bruke slik indeksering når barnetrygd sendes ut av landet. Også Norge er interessert i ordningen, skriver NTB.

Til slutt ga østeuropeerne opp motstanden mot at den skal kunne gjelde alle landene. Britene får starte justeringen av barnetrygd umiddelbart, mens andre EU-stater kan begynne i 2020, går det fram av avtalen som Reuters har fått tilgang til.

Folkeavstemning Selv om Litauens president mener dramaet er over i Brussel, er det lang fra sikkert at Storbritannia blir værende i EU.

Etter planen skal Cameron reise tilbake til London med avtalen fra Brussel i hånda. Den danner grunnlaget når Storbritannia - mest sannsynlig i EU - skal avholde folkeavstemning om landet fortsatt skal være med i unionen.

Cameron håper avtalen skal være nok til å overbevise britene om å forbli i EU. I løpet av dagen er det blitt rapportert at Hellas, som selv så vidt unngikk en «Grexit» i fjor, kunne velte avtalen på grunn av uenigheter om EUs interne grenser.

Les også: Alle EUs statsledere har gjort klare «krigsrom med advokater». Nå står slaget om «Brexit»

Les kommentaren: «Basketak med briter»

Dagbladet oppdaterer saken