Enige om gjeldsslette på 256 milliarder

Verdens ledende industriland ble lørdag enige om å slette gjelden til de 18 fattigste landene i verden. Totalt dreier det seg om 256 milliarder kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansministerne i industristormaktene USA, Storbritannia, Japan, Canada, Russland, Tyskland, Italia og Frankrike – G8-landene – ble lørdag enige om å gå inn for forslaget som opprinnelig ble fremmet av Storbritannia – som en del av statsminister Tony Blairs «Marshallplan for Afrika».

– Finansministerne i G8-landene er hundre prosent enige i gjeldskanselleringen for tungt gjeldstyngede og fattige land, opplyser Storbritannias finansminister Gordon Brown.

Dermed slettes de enorme beløpene verdens 18 fattigste land skylder Verdensbanken, Den afrikanske utviklingsbanken og Det internasjonale pengefondet. En rekke av nasjonene som nå får den økonomiske byrden fjernet, tilhører landene i Afrika sør for Sahara.

Opptil 20 øvrige land kan også få oppleve den sjenerøse gjeldsettergivelsen fra industristormaktene – om de imøtekommer kravene om solid regjeringsstyre og får bukt med korrupsjon.

G8-landene er samlet i London for å forberede sitt toppmøte i Skottland i juli.

(ANB-AP)

Den amerikanske finansministeren John Snow talte under avslutningen av G8-møtet i London i dag.