Enige om Irak

Frankrike og USA er enige om et resolusjonsutkast om Irak, opplyste en talsmann for president Jacques Chirac torsdag kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President George W. Bush sa på en pressekonferanse i Washington at han har tro på at resolusjonen kan bli vedtatt på et møte i FNs sikkerhetsråd fredag.

- FN vil i morgen (fredag) stemme over resolusjonen, som bringer den siviliserte verden sammen for å avvæpne Saddam Hussein, sa Bush.

Omtrent samtidig opplyste den franske regjeringen at den hadde sluttet seg til det siste amerikanske utkastet til en resolusjon i Sikkerhetsrådet.

Bush opplyste at han også hadde snakket med president Vladimir Putin om Irak-resolusjonen, men nevnte ikke hva den russiske presidenten mente om det siste amerikanske resolusjonsforslaget.

Strid om ordbruk

De 15 medlemmene av Sikkerhetsrådet hadde torsdag nye konsultasjoner om resolusjonen, der USA og Storbritannia vil ha så sterk ordbruk som mulig. Sikkerhetsrådet diskuterte teksten i det foreliggende forslaget i detalj.

Både Russland og Frankrike har til nå vært redde for at USA kan få for frie hender til å sette i gang militære aksjoner mot Irak, hvis det diplomatiske arbeid og våpeninspektørenes kontroll bryter sammen.

Det mente de også for åtte uker siden da president George W. Bush talte i FN og trakk opp visse retningslinjer for en løsning av Irak-konflikten.

Endringer

USA har gjort noen endringer fra det forrige utkastet, men samtidig gjort det helt klart for Sikkerhetsrådets øvrige medlemmer at dette er siste utkast til Irak-resolusjon.

Det vanlige er at avstemning holdes 24 timer etter at et forslag er presentert i Sikkerhetsrådet, men amerikanerne har denne gang gått lenger og gitt de 14 øvrige medlemmene en frist på 48 timer.

Norges holdning er klar

- Vi ser på denne resolusjonen som et viktig signal til irakerne om å få til en fredelig løsning på konflikten, sa FN-ambassadør Ole Peter Kolby i Sikkerhetsrådet torsdag.

Kolby legger vekt på at oppslutningen om Irak-resolusjonen skal bli enstemmig, men få observatører tror Syria til slutt vil stemme for en resolusjon som kan åpne for et militært angrep på et arabisk naboland.

NTB