Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Enige om klimadokument

Norge, Mexico, Storbritannia og Australia la fram felles løsning.

Oslo, 20091020. Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (AP) på kontor i  Miljøverndepartementet.
Foto: Krister Sørbø / Dagbladet
Oslo, 20091020. Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (AP) på kontor i Miljøverndepartementet. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KØBENHAVN (Dagbladet.no): Blant temaene som den norske delegasjonen på klimatoppmøtet i København har vært i diskusjoner om i dag, er finansiering av klimatiltak i u-land. Dette er et punkt der Norge har engasjert seg sterkt.

Norge la i dag fram et forslag sammen med Storbritannia, Australia og Mexico om et såkalt grønt fond for å finansiere u-landenes tiltak for å tilpasse seg til klimaendringene. Landene har blitt enige om en modell for struktur, oppbygging og langsiktig finansiering av klimatiltak i u-land.

Forslaget skal bidra til å løse opp uenigheten på klimatoppmøtet om hvordan slik finansiering skal skaffes og administreres.

— Jeg kan bekrefte at det kommer et initiativ fra disse landene, ikke om beløpet, men om hvordan vi ser for oss finansieringsstrukturen i en ny avtale, sier den norske sjefforhandleren Hanne Bjurstrøm.
Bjurstrøm mener at det er viktige land som her har fått sammen om et forslag.

- Det er veldig positivt at vi har fått disse landene med på et slikt dokument. Tidligere har vi fått støtte fra u-land, sier Bjurstrøm.

Forutsigbarhet
Dokumentet understreker behovet for forutsigbarhet i en ny avtale og prøver å tilrettelegge for et system som kan gi denne forutsigbarheten.
- I dokumentet står ikke hvor mye penger som skal på bordet, sier Bjurstrøm.

- Vi vet at Storbritannia snakket om et beløp tilsvarende det EU har signalisert, hundre milliarder euro i året fram til 2020. Vi snakker om beløp i den størrelsesordenk, sier Bjurstrøm på spørsmål fra Dagbladet om landene har signalisert hvor store summer de ser for seg.

Forslaget tar utgangspunkt i Mexicos forslag om et grønt fond.

- Det vi er særlig fornøyd med fra norsk side er at det er en veldig klar referanse til det norske auksjoneringsforslaget. Det trekkes fram som et forslag som kan være med på bringe fram forutsigbar finansiering framover, sier Bjurstrøm.
Bjurstrøm mener dokumentet er viktig.

- Det kan synes lite ambisiøst, men det er noen veldig viktige momenter i dette dokumentet, spesielt når det gjelder forutsigbarhet. Det er de landene som har vært sentrale i finansieringsdiskusjonen som har lagt fram forslaget, sier Bjurstrøm.
Frampå
Det norske forslaget om å auksjonere bort to prosent av klimakvotene til klimatiltak, har ifølge delegasjonen fått en god mottakelse internasjonalt. Det har også Mexicos forslag om et klimafond fått. Sist mandag var statsminister Jens Stoltenberg i samtaler med Brasils president Luiz Inácio Lula da Silva og Mexicos president Felipe Calderón. Temaet var muligheten for å kombinere de to forslagene, og å få flest mulig land med.

FORHANDLER: Hanne Bjurstrøm leder den norske forhandlingsdelegasjonen. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet
FORHANDLER: Hanne Bjurstrøm leder den norske forhandlingsdelegasjonen. Foto: Krister Sørbø / Dagbladet Vis mer

- Vi tenker veldig mye likt. Vi er alle opptatt av å få til et internasjonalt fond. Norge har foreslått at man skal ta en del av verdens utslippskvoter og auksjonere bort til inntekt for u-landene. Fordelene med kvotesystemet er at man kan sette et tak på kvotene og at man får inntekter på dem. Da kan vi øremerke det til u-landene, sa Stoltenberg til Dagbladet sist uke.

Ingen avtale uten finansiering
Han var klar på at det ikke blir noen klimaavtale uten en finansieringsplan.

- Det blir ingen klimaavtale og heller ikke senere uten at den rike og fattige verden blir enige om hvordan klimaavtalen skal finansieres, fortsetter han.Med en finansiering på plass, er det mulighet for at også u-landene blir med på forpliktende utslippskutt. For dem kommer det ikke på talen med tallfestede utslippskutt uten at de rike landene går med på å betale en stor del, sa Stoltenberg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media