Enige om krisepakke til Island

IMF vil gi lån på 2 milliarder dollar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det internasjonale pengefondet (IMF) åpner for å gi Island et lån på 2 milliarder dollar for å reddet landets økonomi. Island håper det vil føre til flere kriselån, blant annet fra de nordiske landene.

Etter forhandlinger denne uken ble IMF og islandske myndigheter enige om lånet på 2 milliarder dollar (14 milliarder kroner) over to år. Island har muligheten til å få 830 millioner dollar øyeblikkelig for å stabilisere landets vaklende økonomi.

Island er spesielt hardt rammet av den internasjonale finanskrisen. Myndighetene har så langt måttet overta landets tre største banker. Nå er Island det første vestlige landet som får et kriselån fra IMF siden 1976.

Godtar IMF-vilkår

Den endelige beslutningen skal tas på et styremøte i Det internasjonale pengefondet «så snart som mulig», opplyser islandske myndigheter.

- Denne løsningen vil gi oss muligheten til å sikre midler og få tilgang til den nødvendige ekspertisen som trengs for å stabilisere den islandske kronen, sier Islands statsminister Geir Haarde.

IMF-løsningen vil også «støtte utviklingen mot et sunnere økonomisk system», fastholder han.

Statsministeren la til at IMF ikke hadde stilt noen vilkår Island ikke kunne tolerere.

FÅR KRISEHJELP: Den islandske regjeringen er enig med Det internasjonale pengefondet (IMF) om en krisepakke for å redde Islands økonomi. På bildet den islandske banken Kaupthing, som tidligere i oktober ble tatt over av staten. Foto: BOB STRONG/REUTERS/SCANPIX
FÅR KRISEHJELP: Den islandske regjeringen er enig med Det internasjonale pengefondet (IMF) om en krisepakke for å redde Islands økonomi. På bildet den islandske banken Kaupthing, som tidligere i oktober ble tatt over av staten. Foto: BOB STRONG/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Norsk støtte

En delegasjon fra Finansdepartementet i Oslo er på plass på Island og har fulgt forhandlingene mellom islandske myndigheter og IMF.

Norske myndigheter har tidligere gjort det klart at spørsmålet om hva slags støtte Island skal få fra Norge, kan avhenge av forhandlingene med IMF.

- Med dagens kunngjøring av vår vilje til å samarbeide med IMF, er Island i en mye bedre posisjon til å etablere en frisk økonomisk base, sier Haarde.

(NTB)

Enige om krisepakke til Island