Enige om ny brexit-avtale

Men den nye avtalen blir møtt med skepsis.

ENIGHET: Theresa May og Jean-Claude Juncker er blitt enige om endringer i Brexit-avtalen. Nå appellerer hun til Underhuset, i håp om endelig å få gjennom avtalen. Video: Ap Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Under kveldens krisemøter i Strasbourg kom Storbritannias statsminister Theresa May og EUs Jean-Claude Juncker til enighet om «juridisk bindende» endringer i brexitavtalen mellom partene.

Det May og Juncker ble enige om, er et tillegg til den såkalte skilsmisseavtalen mellom partene, avtalen som dikterer hvordan EU og Storbritannia skal forholde seg til hverandre i en overgangsperiode fra 29. mars.

Det er datoen Storbritannia, etter planen, skal forlate EU.

Endringene i rammeverket for britenes EU-exit ble av Juncker beskrevet som en «ny sjanse» for Storbritannia. Han var klar på at dette er den siste og endelige avtalen britene får.

- Noen ganger i politikk får man en ny sjanse. Men man vil ikke få en tredje sjanse. Det vil ikke komme noen nye innrømmelser eller forsikringer, sa Juncker om EUs posisjon.

I praksis sier han til parlamentarikerne i Storbritannia: Dette er den beste avtalen dere vil få.

- Det vil ikke bli noen nye forhandlinger, lyder den svært klare beskjed fra Juncker.

Uten at det ser ut til at bite på britiske parlamentarikere.

- Må avvise avtalen

Labour-leder, Jeremy Corbyn, er svært skeptisk, og sier May har «mislykkes», skriver The Guardian.

«Kveldens avtale med EU inneholder ingenting som nærmer seg de endringene Theresa May lovet Parlamentet, og som hun svingte partipisken for å få sine partifeller til å stemme for», heter det i en uttalelse fra Corbyn.

«Siden hennes Brexit-avtale ble så til de grader avvist, så har statsministeren på uaktsomt vis drøyd tiden, og har mislyktes i å forhandle effektivt med EU og nektet å finne et grunnlag for en avtale som parlamentet kan støtte».

«Derfor må parlamentsmedlemmene avvise avtalen i morgen».

Den konservative politikeren fra Mays eget parti, Jacob Rees-Mogg, er ikke fullt så skeptisk.

- Det er for tidlig til å konkludere, men dette er helt klart et steg i riktig retning, sier Rees-Mogg.

Men heller ikke alle Mays partifeller kommer til å stemme for avtalen. Damian Collins, som var mot brexit, skriver på Twitter at han kommer til å stemme mot avtalen tirsdag.

«Mine innvendinger er ikke basert på det tekniske, juridiske ordvalget. Det reelle scenarioet er at vi fortsatt vil være bundet til EUs handelsregler etter at vi tilsynelatende går ut av EU, og vi får ikke være med på å utforme regelverket», skriver Collins.

I morgen skal Underhuset, det britiske parlamentet, stemme over avtalen. Statsminister May ville ikke forskuttere noe resultat, men sa følgende:

- Vi har sikret oss juridisk bindende endringer. Det var det parlamentet ba oss om i januar, og det er det vi har sikret oss.

Krevde reforhandling

15. januar i år stemte Underhuset over skilsmisseavtalen som May hadde framforhandlet. Avtalen gikk på et knusende nederlag. Et par uker seinere stemte Underhuset for å sende May tilbake til EU for å reforhandle avtalen.

Disse endringene er altså kommet som et resultat av disse forhandlingene.

Det Storbritannia og EU er blitt enige om, er en tilleggsavtale som tar sikte på å begrense bruken av den såkalte «backstop’en», og sier at den bare kan fungere midlertidig. May ville imidlertid ikke svare konkret på om det er noen tidsbegrensninger nedfelt i tilleggsavtalen.

«Backstop’en» er en avtale mellom EU og Storbritannia som sier at hvis partene ikke kommer til en minnelig løsning om brexit, så vil grensa mellom Irland (medlem av EU) og Nord-Irland (en del av Storbritannia) forbli slik den er i dag, nemlig åpen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer