Enige om ny IA-avtale

Nå skal sykefraværet ned.

-ENIGE:  Partene i Arbeidslivet skal ha blitt enige om en ny avtale for inkluderende arbeidsliv. Foto: Berit Roald / SCANPIX .
-ENIGE: Partene i Arbeidslivet skal ha blitt enige om en ny avtale for inkluderende arbeidsliv. Foto: Berit Roald / SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Regjeringen og partene i arbeidslivet er enige om en ny IA-avtale, melder NTB.

• Se noen viktige punkter i faktaboksen til høyre.
— Vi er enige om å øke innsatsen for å nå målene om å forebygge sykefravær og hindre utstøting og frafall fra arbeidslivet. Jeg er svært glad for at vi gjennom godt trepartssamarbeid har fått til dette. Det betyr at vi kan få ned sykefraværet og øke inkluderingen, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) skriver NTB.
Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) sier det er nå arbeidet med å få ned sykefraværet virkelig begynner. — Avtalen bygger på det vi vet virker; tett oppfølging av den sykmeldte fra lege, Nav og arbeidsgiver, samt økt tilrettelegging for nærvær. Dette skal det nå arbeides systematisk med, sier hun ifølge NTB.

Fornøyd- Vi er fornøyd med den nye IA-avtalen. Leger, NAV, bedriftene og arbeidstakerne må dra lasset sammen for å få ned sykefraværet. Det vi er enige om er en sterkere ansvarliggjøring av alle parter, sier administrerende direktør i NHO, John G. Bernander i en pressemelding.

- Gradert sykmelding skal være hovedregelen, syke arbeidstakere skal følges opp tettere og skillet mellom helt frisk og helt syk skal oppheves, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) da den nye IA-avtalen ble lagt fram.
Partene er kommet til enighet, og avtalen ble signert onsdag, fem dager før den opprinnelige fristen som var 1. mars. Statsminister Stoltenberg slo fast på pressekonferansen at han er fornøyd med avtalen, skriver NTB.

Alle de opprinnelige målsettingene i IA-avtalen, inkludert målet om 20 prosent reduksjon i sykefraværet, blir ført videre i den nye avtalen.

Ekspertgruppe Rapporten fra ekspertgruppen som har utredet tiltak mot sykefravær, ble godt mottatt av partene da den ble avgitt tidligere denne måneden. At forhandlingene ble sluttført innen fristen antyder også at utgangspunktet for diskusjonene var godt. Målet med IA-avtalen er å redusere sykefraværet med 20 prosent fra 2001-nivå, skriver NTB.

Dette skal gjøres uten kutt i selve sykelønnsordningen. En annen forutsetning er såkalt budsjettnøytralitet dersom det introduseres nye modeller for arbeidsgivers finansiering av sykelønnsordningen. Økningen i utgiftene til sykelønn er blitt beskrevet som en bombe under velferdsstaten, og det er full enighet også på arbeidstakersiden om at sykefraværet må ned, skriver NTB.

Den nåværende IA-avtalen utløper 1. mars. Om lag 50 prosent av bedriftene i NHO-området har undertegnet avtalen.