Enige om pensjon og lønn

Det blir ingen storstreik i offentlig sektor.

FORHANDLET SIDEN I GÅR:  Leder for Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen og Helga Hjetland, leder i Utdanningsforbundet har i hele natt forhandlet med arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen om ny ordning for offentlig tjenestepensjon.  
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
FORHANDLET SIDEN I GÅR: Leder for Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen og Helga Hjetland, leder i Utdanningsforbundet har i hele natt forhandlet med arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen om ny ordning for offentlig tjenestepensjon. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no):  Rett før klokken seks i dag morges er partene kommet fram til enighet i pensjonsforhandlingene for alle ansatte i offentlig sektor. I halv åtte-tida kommer det også melding om at partene er enige i lønnsforhandlingene.

Etter intense og vanskelige forhandlinger helt siden klokken 10 i går gir regjeringen opp å få til en ny ordning for offentlige tjenestepensjoner.

Partene er enige om at dagens pensjonsordning vil forlenges på ubestemt tid.

— Nå har alle partene i offentlig sektor undertegnet en enighetsprotokoll angående pensjonsordningen. Der står det at man vil videreføre en bruttoordning i tjenestepensjonen. Den må tilpasses den nye folketrygdloven fra 2011. I hovedtrekk er det en videreføring av den samme ordningen, men samtidig må man ta hensyn til de ulike elementene som ligger i pensjonsforliket i Stortinget og tilpasse den til ny folketrygdlov, sier meklingsmann Dag Nafstad til NTB.

Det blir da ikke noe av storstreiken i offentlig sektor i dag, der 30 000 var i fare for å bli tatt ut i streik.

Ga etter
Fristen for forhandlingene om ny tjenestepensjon for offentlig sektor gikk ut ved midnatt. Gjennom hele natten har arbeidstaker-organisasjonene LO, YS, Unio og Akademikerne vært i flere kortere og lengre møter med arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap).

Partene flyttet seg like før klokken 5 torsdag morgen til Riksmeklingsmannens kontor. 

Curt A. Lier, forhandlingsleder i Akademikerne Stat, sier til Dagbladet at det har vært en veldig slitsom og svært krevende natt.

- Jeg er godt fornøyd med at vi har beskyttet ordningen for tjenestepensjon. En påslagsordning hadde vært en rasering av pensjonen for mine medlemmer, sier Lier.

Oppgjøret innebærer at dagens bruttoordning med 66 % av sluttlønn ved 65 år etter 30 års tjenestetid blir videreført. Regjeringen fikk ikke gjennomslag for sitt ønske om en påslagsordning der det vil lønne seg å stå lenger i arbeid.

- Regjeringen foreslo gang på gang en rekke varianter av påslagsmodellen. Da regjeringen endelig forstod at vi ikke ville godta påslagsmodell, valgte de å legge fram forslag om videreføring av dagens pensjonsordning, sier Ander Folkestad, leder i Unio, i en pressemelding.


4,4 prosents lønnstillegg

I statsoppgjøret er det også enighet om lønnstilleggene. Resultatet av oppgjøret er på ca. 4,4 prosent, noe som er i samsvar med kravet.

Det gis et tillegg på 2400 kroner fram til og med lønnstrinn 45, og et prosentvis tillegg på 0,68 prosent for lønnstrinnene 46 — 80. Fra lønnstrinn 81 til 95 gis et tillegg på 4800 kroner, ifølg Unio. 

I KS-oppgjøret (alle kommuner og fylker utenom Oslo) avtalte man allerede i fjor at årets lønnstillegg skal være på på 3.1 prosent av lønna, minimum 9000 kroner fra 1. mai.

Det var først de ansatte i KS-området som kom til enighet i meklingen tidlig torsdag morgen. Etter kort tid ble det en løsning også for de statsansatte og Oslo kommune.

Alle de involverte fagorganisasjonene ber de av medlemmene som det var varslet streik for fra i dag morges gå på jobb som normalt og avvente om man kommer til enighet også om lønnstilleggene, skriver FriFagbevegelse.no


Dagbladet.no kommer med mer.