Enige om RBK

En av dem blir trolig statsminister neste høst. Jens Stoltenberg og Kjell Magne Bondevik er i alle fall enige om at Rosenborg vinner eliteserien i fotball i år igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HVALER/MOLDE (Dagbladet): Tilfeldigheten ville det slik at Dagbladet møtte Jens Stoltenberg på Hvaler og Kjell Magne Bondevik i Molde samtidig sist tirsdag. Begge var i sitt sommerparadis. Vi stilte begge de samme ti kjappe spørsmålene.

Bondevik er langt mer optimistisk enn Stoltenberg om når USA kan være ute av Irak. I tre av ti spørsmål er de enige. Og én ting er klart: Det blir ikke forbudt å røyke på uteserveringer også. -  Når er USA ute av Irak? Bondevik (B): -  Jeg tipper de er ute om ett til to år. Stoltenberg (S): -  Det vil ta mange, mange, mange år. -  Er kontantstøtten kommet for å bli? B: -  Ja. S: -  Nei. -  Hva er enklest: For Høyre å gå i regjering med Frp eller for Ap å gå i regjering med SV/Sp? B: -  Jeg tror det er enklest for Arbeiderpartiet, men likevel svært vanskelig. S: -  Det er enklere for Arbeiderpartiet, fordi vi samarbeider med to partier med vilje til ansvarlige løsninger. -  Er innføringen av makspris i barnehagene mislykket når rundt halvparten av foreldrene i Oslo må betale mer og ikke mindre når reformen er på plass? B: -  Ikke nødvendigvis. Det er jo avhengig av hva de betalte før. Hvis noen betalte mindre enn makspris, er de ikke garantert prisreduksjon. Dessuten kan det tas noe mer betaling for tilleggstjenester. S: -  Der hvor de må betale mer virker den mot sin hensikt. Men barnehageutbygginga går jo opp igjen, og jeg er helt sikker på at det vil bli billigere for alle på sikt. -  Bør det innføres minstelønnssats for utenlandske arbeidere i Norge? B: -  Det er jo fastlagt politikk at en skal være på det lønnsnivået som gjelder i området. Det er for tidlig å si om det fungerer som det skal nå fordi vi foreløpig har lite erfaring med den frie bevegelsen av arbeidskraft etter EU-utvidelsen. S: -  Vi la fram forslag i Stortinget som skulle styrke vernet til utenlandske arbeidere som kommer til Norge, men ble nedstemt. Det finnes en lov om at man kan ta i bruk norske tariffavtaler for alle i et område. Den loven har aldri vært brukt, men det ligger en sak der nå. Utfallet blir spennende. -  Blir det forbudt å røyke på uteserveringer også? B: -  Nei. S: -  Nei. -  Hvem er statsminister etter valget i 2005? B: -  Jeg ser ikke bort fra at det er undertegnede. S: -  Forhåpentligvis er det meg. -  Hva har opprørt deg mest det siste året? B: -  Det er å se krigens og sultens ofre. Nå de siste dagene er det spesielt ofrene i Darfur-provinsen i Sudan som har opprørt. S: -  Å stå på en helsestasjon i Senegal og se køen av barn som ikke har tilgang til vaksiner. Millioner av barn dør hvert år fordi de ikke får vaksiner vi tar som en selvfølge. -  Venter du noen spennende bryllupsinvitasjoner neste år? B: -  Vet ikke. Men jeg skal jo i to bryllup til i sommer, men det er innenfor familie og vennekrets. En nevø og sønn av gode venner av oss. S: -  Jeg skal i alle fall i et bryllup til høsten. Men det er bare å invitere. Jeg liker å gå i bryllup, og er klar. -  Hvem vinner eliteserien i fotball for menn i år? B: -  Rosenborg. Dessverre. S: -  Vet ikke, det er vel ofte Rosenborg?

KORT TID: Kjell Magne Bondevik tror det vil ta ett til to år før USA er ute av Irak.
LANG TID: Jens Stoltenberg tror det vil ta mange, mange, år før USA er ute av Irak.