- ENIGE: Leder for de konservative, David Cameron (til høyre) og Liberaldemokratenes leder Nick Clegg, fotografert lørdag. Nå skal de to partiene være enige om en regneringsavtale, etter at palramentsvalget endte uten flertall til noe parti. Foto: AP Photo/Matt Dunham
- ENIGE: Leder for de konservative, David Cameron (til høyre) og Liberaldemokratenes leder Nick Clegg, fotografert lørdag. Nå skal de to partiene være enige om en regneringsavtale, etter at palramentsvalget endte uten flertall til noe parti. Foto: AP Photo/Matt DunhamVis mer

- Enige om regjeringsavtale

De konservative og Liberaldemokratene har blitt enige om et utkast til en avtale om regjeringssamarbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Det melder Sky News. TV-stasjonen navngir ingen kilder for opplysningen, men ifølge en av Skys egne reportere var forhandlingene mandag ettermiddag helt i sluttfasen. Ifølge TV-stasjonen er forhandlingsteamene ved 15.30-tiden på vei til sine respektive parlamentarikergrupper for å legge fram avtalen for dem. — Ting skjer fort nå, og så snart ettermiddagens møter er over, tror jeg vi vil se ting endre seg meget raskt, sier Skys reporter Joey Jones. Verken Liberaldemokratene eller de konservative ønsker å kommentere opplysningen, og vil ikke si annet enn at forhandlingene har gjort «betydelige framskritt».

Valget i Storbritannia sist torsdag førte til et såkalt «hung parliament», der ingen partier fikk rent flertall.

De konservative ble det største partiet med 307 seter. Labour og Liberaldemokratene fikk henholdsvis 258 og 57 representanter. Et eventuelt samarbeid mellom de konservative vil gi regjeringen rent flertall med 364 av parlamentets 650 seter.

Forhandler om valgordningDet gjenstår fortsatt for David Cameron å selge inn en eventuell avtale for sine parlamentsmedlemmer i kveld. Mange er skeptiske til et regjeringssamarbeid med Liberaldemokratene, særlig hvis det innebærer å reformere valgordningen.

Dagens valgordning i Storbritannia kan forenklet beskrives som at førstemann over målstreken vinner. Det vil si at partiet som får nest størst oppslutning i en valgkrets, ikke får noen representasjon.

Dagens britiske valgordning favoriserer de to største partiene. Liberaldemokratene ville fått en større representasjon i parlamentet med et mer proporsjonalt valgsystem.

Samtidig som Clegg og Cameron forhandler, viste to meningsmålinger publisert i forrige uke at britene ønsker å endre valgsystemet for å gi mer makt til de mindre partiene.

62 prosent av de spurte i The Sunday Times undersøkelse svarte at de ønsker seg et mer proporsjonalt valgsystem, og i Mail on Sunday svarte 60 prosent at de foretrekker proporsjonal representasjon fremfor det nåværende valgsystemet.

- Brown har ikke gitt oppMens Cameron og Clegg etter alt å dømme kommer nærmere et regjeringssamarbeid, meldes det at statsminister Gordon Brown ikke har gitt opp håpet om å holde på makten.

Ifølge Sky News hadde Brown et møte med Clegg i dag tidlig. Partene tonet ned viktigheten av møtet, og beskrev samtalene som «vennlige».