ENIGE:  Statsminister Giorgos Papandreou (til venstre) og opposisjonsleder Antonis Samaras er enige om en ny samlingsregjering. Her sammen med den greske presidenten Karolos Papoulias. Foto: EPA/Scanpix
ENIGE: Statsminister Giorgos Papandreou (til venstre) og opposisjonsleder Antonis Samaras er enige om en ny samlingsregjering. Her sammen med den greske presidenten Karolos Papoulias. Foto: EPA/ScanpixVis mer

Enige om samlingsregjering i Hellas

Statsminister Giorgos Papandreou og opposisjonsleder Antonis Samaras er enige om en gresk samlingsregjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Giorgos Papandreou og opposisjonsleder Antonis Samaras er enige om en gresk samlingsregjering, melder NTB.

Det kommer fram i en uttalelse fra presidentens kontor.

Statsminister Papandreou har gått med på at han ikke skal lede regjeringen, heter det i uttalelsen, ifølge BBC.

President Karolos Papoulias har invitert partene til å møtes igjen mandag. Da vil det avgjøres hvem som skal lede samlingsregjeringen.

De to partilederne har sittet sammen på presidentens kontor siden klokka 19.30 i kveld norsk tid, etter at Papandreou ba om et møte.

Samlingsregjeringen skal lede landet fram til det skrives ut nyvalg.

- De kom til enighet om å danne en ny regjering, som umiddelbart skal lede landet til valg etter å ha ratifisert avgjørelsene som ble tatt av EU-kommisjonen 26. oktober, heter det i uttalelsen i kveld.

Avgjørelsen kommer etter en svært turbulent uke i gresk politikk. Etter først å ha framforhandlet en krisepakke med EU om kutt i den gigantiske greske statsgjelden, overrasket Papandreou mandag alle med å si at redningsplanen skulle ut på folkeavsteming.

Nyheten skapte stor uro på børser verden over, og statsministeren ble møtt med kritikk både fra sine egne partifeller, opposisjonen og europeiske ledere. Etter det voldsomme presset, gikk Papandreou bort fra dette på torsdag.

Fredag overlevde han et tillitsvotum i nasjonalforsamlingen.

Papandreou har forsøkt å få til en samlingsregjering, men opposisjonsleder Samaras har nektet å støtte denne om den skulle ledes av Papandreou. Det spekuleres i om den sittende finansministeren Evangelos Venizelos vil bli den nye statsministeren.

Den politiske krisen i Hellas følges med argusøyne av statsledere verden over, fordi den truer landets evne til å unngå en konkurs som kan få katastrofale følger for verdensøkonomien.

Når det kan avholdes nyvalg er fortsatt uvisst. Før helgen sa den sittende statsministeren at valget ikke kan avholdes før i februar eller mars neste år. Samaras har derimot presset på for at valget skal avholdes raskere.