Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Selskapsskatten består - friiinntekten økes

Enige om skattepakke til oljenæringen

Partiene som har forhandlet om endringer i oljeskatten er enige om en avtale. Løsningen vil gi oljenæringa nye skattesubsidier i milliardklassen.

POSITIV: Leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre snakker med Dagbladet etter dagens pressekonferanse. Foto: Marte Nyløkken Helseth Vis mer

- Vi ser konturene av en løsning. Det har vært vanskelige, men konstruktive samtaler, sa Høyres parlamentariske leder Trond Helleland tidligere i dag.

Etter et nytt og timelangt møte på Stortinget mandag ettermiddag, sier Helleland at partiene vil møte pressen i vandrehallen klokken 15.30.

Regjeringspartiene har forhandlet med Frp, Ap og Senterpartiet på overtid om støttetiltak for oljenæringen, som er hardt rammet av coronakrise og fallende priser.

Etter det Dagbladet erfarer ligger det likevel ikke an til endringer i selskapsskatten, slik det før helgen så ut til.

I stedet virker løsningen å innebære at friinntekten økes til 24 prosent - noe som i så fall innebærer at oljebransjen får nye skattelettelser i milliardklassen.

Konsekvensen kan nemlig bli et tap i skatteinntekter til staten på rundt 8 milliarder kroner på sikt, melder Aftenposten.

En annen grunn til at løsningen blir dyr, er at Stortinget vil gå inn for å redusere oljeselskapenes rentekostnader, skriver avisen.

- Tror på løsning

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen var optimistisk da pressen snakket med henne tidligere mandag.

- Vi er nærmere en løsning nå enn vi har vært i en tidligere fase, sa hun.

Hensikten med støttetiltakene er å frigjøre midler til nye investeringer på sokkelen. Disse investeringene skal sørge for at nye, store prosjekter realiseres, som selskapene lover at vil gi nye arbeidsplasser i verftsindustrien og nye inntekter til staten.

Erna advarte

Regjeringen ønsket i utgangspunktet at støttetiltakene til oljebransjen skulle gjøres provenynøytrale, altså at staten ikke skulle tape penger på pakka.

Men i tillegg har regjeringspartiene strittet hardt imot kravet om direkte utgiftsføring av selskapsskatten, blant annet av frykt for at dette kan få en smitteeffekt til andre bransjer.

Når enigheten nå ser ut til å innebære at friinntekten økes uten at selskapsskatten røres, virker regjeringen å ha vektlagt det siste hensynet foran det første.

Spørsmålet om politikerne i for stor grad lar seg styre av oljebransjen, besvarte statsminister Erna Solberg (H) i går gjennom NTB:

- Norsk politikk har tidligere vist ryggrad med å kunne stå imot dette tidligere. Det er viktig at vi gjør en selvstendig vurdering av hvordan dette skal være framover, uavhengig av det presset som legges på oss nå, sa hun.

Truet med brudd

Da den selvpålagte fristen for enighet utløp torsdag, truet Frp-leder Siv Jensen med å bryte forhandlingene.

Dagen etter var tonen en annen.

- Det har rent mye vann i sjøen siden i går, sa Jensen til Dagbladet fredag morgen.

Da fikk Dagbladet opplyst fra flere kilder at regjeringen hadde innsett at Arbeiderpartiet kunne være med og sikre flertall for endringene i selskapsskatten - om nødvendig uten regjeringen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre ringte selv rundt til aktører i oljebransjen og i fagforbundet for å høre om resultatet i forhandlingene torsdag var godt nok. Det var det ikke.

FORHANDLINGENE DRAR UT: Frp er tilbake ved forhandlingsbordet om oljeskatt, men Siv Jensen har klare krav for avtalen. Reporter/video: Mats Rønning / Dagbladet Vis mer

- Jeg hadde behov for å teste at det vi jobber med i Stortinget kan treffe Arbeiderpartiets tre hovedkrav: At det utløser aktivitet og arbeid, skaffer inntekter til staten og korter veien til det grønne skiftet, sa Støre til Dagbladet fredag om samtalene han hadde ført kvelden i forveien.

- Vi har sett hva oljebransjen har krevd. Får selskapene nå i realiteten alt de ber om?

- Vi har vært opptatt av hvordan vi kan bidra til aktivitet og omstilling - uten subsidier. Bransjen har spilt inn krav og forventninger. Det er vanlig i det norske systemet. Men vi har også lagt på bordet en del nye ting, som handler om skjerpede miljøkrav, skjerpet tilsyn samt forsikringer om ringvirkninger og arbeidsplasser i Norge. Bevisbyrden vil ligge på selskapene, sa Støre.

Akers rolle

Dagbladet og Børsen har tidligere beskrevet hvordan Aker og oljeselskapene har jobbet for å få gjennomslag for midlertidige skatteregler som vil frigjøre midler til nye investeringer på sokkelen.

Som støttespillere for næringsinteressene har LO-organisasjonene Industri Energi og Fellesforbundet hatt en sentral rolle. Så seint som fredag formiddag var Industri Energis leder Frode Alfheim på Stortinget, der han blant annet førte samtaler med Støre.

- Vi har gitt Arbeiderpartiet og de øvrige partiene en klar tilbakemelding: Sluttresultatet må være godt nok til å realisere viktige prosjekter på sokkelen som gir nye arbeidsplasser, sier Alfheim.

Selskapsskatten

Der tilbakemeldingen fra fagbevegelsen tidlig i fasen har vært at investeringer i oljebransjen kan stimuleres ved å øke friinntekten eller sørge for full avskriving av selskapsskatten, er budskapet etter hvert blitt tydeligere, slik Dagbladet ble fortalt det.

- Hvis ikke det blir et godt nok resultat, så risikerer vi at titusener av arbeidsplasser forsvinner i hele verdikjeden. Det vil være dramatisk for familien som rammes og gi store ringvirkninger for mange lokalsamfunn, sa Alfheim i Industri Energi.

- Hva vil være et godt sluttresultat da?

- Fram til nå har jeg vært forsiktig med å kommentere dette i detalj, men signalene blir mer og mer tydelige fra selskapene: Full avskriving av selskapsskatten vil i større grad utløse penger til nye investeringer enn en økning av friinntekten. Det har vi gitt tydelig uttrykk for overfor alle vi snakker med, sier han.

Frykter følgeeffekter

Regjeringspartiene har vært kjølige til å innvilge oljebransjen en særskilt selskapsskatt. Argumentasjonen fra Finansdepartementet har gått ut på at skattesystemet bør være enhetlig og preget av mest mulig symmetri.

I tillegg er det en frykt for at andre bransjer og sektorer vil kunne fremme liknende krav.

- Det er en fare for uheldige smitteeffekter til andre næringer dersom petroleumsselskapenes avskrivningsregler i selskapsskatten gjøres lempeligere, skriver finansminister Jan Tore Sanner i et brev til Stortinget, som Aftenposten har omtalt.

Når Ap så lenge har strittet imot kravet fra Sp og Frp om å gjøre noe med selskapsskatten, skyldes dette ikke minst at partiet mener det er viktig å finne en bred og varig løsning med regjeringen, og særlig med Høyre. Dette fordi enten Høyre eller Arbeiderpartiet vil være del av enhver tenkelig norsk regjeringskoalisjon slik det ser ut nå.

Dette er argumentasjon som industrien også skal ha lyttet til. Etter det Dagbladet forstår skal næringsaktørene nå være innforstått med at løsningen vil innebære økt friinntekt framfor endret selskapsskatt.

Ap-uro

En del av dynamikken i forhandlingene har også vært knyttet til hva som vil skje dersom Sp og Frp skulle bryte. Ikke minst har det vært en viss uro i Arbeiderpartiet for dette.

Et slikt scenario vil nemlig gjøre Arbeiderpartiets valgkamp utfordrende på industristedene rundt om i landet og sette ny fart i kritikken fra LO-hold om at andre partier i større grad enn Ap evner å ivareta industriens og oljenæringens interesser.

Forhandlingene ble løftet til de parlamentariske lederne etter at SV brøt samtalene i forrige uke. Rødt og MDG har i realiteten aldri deltatt i forhandlingene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!