Enige om stenging av atomreaktor

FN-inspektører og Nord-Korea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): FN våpeninspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har blitt enige med myndighetene i Nord-Korea om stenging av landets største atomreaktor, melder nyhetsbyrået AP.

Teamet fra IAEA kom til Nord-Korea tirsdag, og returnerte i dag fra turen til det store atomanlegget Yongbyon. Dette er første gang siden 2002 at våpeninspektører har fått se området. I løpet av møtet har det vært flere gjentakelser om at landet skal holde tidligere løfter om å stenge reaktoren, men det er først nå det er offisielt bekreftet.

- Vi har kommet til en forståelse om prinsippene for å overvåke og verifisere nedstengingen, var meldingen fra IAEAs sjefinspektør Olli Heinonen.

Heinonen fortalte tv-kanalen ASPN at IAEA-teamet forbereder seg på å rapportere til hovedkontoret i løpet av en uke, men han uttaler at datoen for stengingen av reaktoren ikke er opp til dem å bestemme.

I går var IAEA-teamet på inspeksjon i atomanlegget Yongbyon. Ifølge japanske Kyodo News var atomreaktoren ved anlegget, som ligger 100 kilometer nordøst for hovedstaden, fortsatt i drift.

Besøket fra FNs atominspektører er i tråd med avtalen som ble inngått med Nord-Korea i februar. Ledelsen i Pyongyang lovet da å stenge reaktoren i Yongbyon i bytte mot sårt tiltrengt energibistand og et bedre forhold til USA og Japan, melder NTB.

ER ENIGE: Det internasjonale atomenergibyråetss sjefinspektør Olli Heinonen uttaler at de har kommet til enighet med Nord-Korea om stenging av atomanlegg i landet. Foto: KYODO NEWS/AP/SCANPIX
ER ENIGE: Det internasjonale atomenergibyråetss sjefinspektør Olli Heinonen uttaler at de har kommet til enighet med Nord-Korea om stenging av atomanlegg i landet. Foto: KYODO NEWS/AP/SCANPIX Vis mer