Enige om stenging av atomreaktor

FN-inspektører og Nord-Korea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): FN våpeninspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har blitt enige med myndighetene i Nord-Korea om stenging av landets største atomreaktor, melder nyhetsbyrået AP.

Konflikten om Nord-Koreas atomprogram

Oktober 2002: Nord-Korea innrømmer å ha et hemmelig program for anriking av uran og ber Det internasjonale atomenergibyrået IAEA forlate landet.

*10. januar 2003: Nord-Korea trekker seg fra ikkespredningsavtalen for atomvåpen.

*17. til 29. august 2003: Første runde i sekslandsforhandlingene i Beijing mellom de to koreanske statene, Kina, Japan, Russland og USA blir holdt.

*19. september 2005: I den fjerde forhandlingsrunden går Nord-Korea med på legge ned sitt atomprogram og igjen slutte seg til ikkespredningsavtalen, i bytte mot sikkerhetsgarantier og hjelp til å bygge en lettvannsreaktor.

*9. til 11. november 2005: Femte runde i sekslandsforhandlingene bryter sammen fordi USA har innført sanksjoner mot Nord-Korea.

*14. oktober 2005: FNs sikkerhetsråd innfører sanksjoner mot Nord-Korea.

*18. til 22. desember 2005: Sekslandsforhandlingene gjenopptas, men bryter på nytt sammen på grunn av USAs økonomiske sanksjoner.

*Oktober 2006: Nord-Korea opplyser at landet har foretatt en atomprøvesprengning.

*8. til 13. februar 2007: Ny forhandlingsrunde. Nord-Korea går med på stenge sitt viktigste atomanlegg og slippe inn inspektører.

*16. juni 2007: Nord-Korea inviterer FNs atominspektører tilbake til landet for å diskutere vilkårene for en stengning av Yongbyon-reaktoren.

*26. juni 2007: FN-inspektørene ankommer Pyongyang.

*29.juni 2007: FN-inspektørene og Nord-Korea har kommet til enighet om stengingen av landets største atomreaktor.

(Kilde: NTB)

Teamet fra IAEA kom til Nord-Korea tirsdag, og returnerte i dag fra turen til det store atomanlegget Yongbyon. Dette er første gang siden 2002 at våpeninspektører har fått se området. I løpet av møtet har det vært flere gjentakelser om at landet skal holde tidligere løfter om å stenge reaktoren, men det er først nå det er offisielt bekreftet.

- Vi har kommet til en forståelse om prinsippene for å overvåke og verifisere nedstengingen, var meldingen fra IAEAs sjefinspektør Olli Heinonen.

Heinonen fortalte tv-kanalen ASPN at IAEA-teamet forbereder seg på å rapportere til hovedkontoret i løpet av en uke, men han uttaler at datoen for stengingen av reaktoren ikke er opp til dem å bestemme.

I går var IAEA-teamet på inspeksjon i atomanlegget Yongbyon. Ifølge japanske Kyodo News var atomreaktoren ved anlegget, som ligger 100 kilometer nordøst for hovedstaden, fortsatt i drift.

Besøket fra FNs atominspektører er i tråd med avtalen som ble inngått med Nord-Korea i februar. Ledelsen i Pyongyang lovet da å stenge reaktoren i Yongbyon i bytte mot sårt tiltrengt energibistand og et bedre forhold til USA og Japan, melder NTB.

ER ENIGE: Det internasjonale atomenergibyråetss sjefinspektør Olli Heinonen uttaler at de har kommet til enighet med Nord-Korea om stenging av atomanlegg i landet. Foto: KYODO NEWS/AP/SCANPIX
ER ENIGE: Det internasjonale atomenergibyråetss sjefinspektør Olli Heinonen uttaler at de har kommet til enighet med Nord-Korea om stenging av atomanlegg i landet. Foto: KYODO NEWS/AP/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer