Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Enige om våpenhvile i Kongo

Partene i Kongo-konflikten ble i formiddag enige om å stanse kampene umiddelbart og underskrive en våpenhvileavtale innen midten av desember. Det bekreftet Frankrikes president Jacques Chirac i Paris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partene i Kongo-konflikten ble lørdag enige om å stanse kampene umiddelbart og underskrive en våpenhvileavtale innen midten av desember. Det bekreftet Frankrikes president Jacques Chirac i Paris. Gjennombruddet kom etter at FNs generalsekretær Kofi Annan greide å samle nøkkelspillerne til et møte ansikt til ansikt under Afrika-toppmøtet i den franske hovedstaden. For første gang siden konflikten i Kongo brøt ut i august, møtte president Laurent Kabila sine hovedmotstandere, Rwandas president Pasteur Bizimungu og Ugandas Yoweri Museveni. FNs generalsekretær Kofi Annan greide etter å ha hatt separate møter med de tre statsoverhodene fredag kveld, å få alle til å komme sammen bak lukkede dører lørdag. Møtet skjedde på siden av det fransk-afrikanske toppmøtet i Paris. På en pressekonferanse på slutten av Afrika-toppmøtet, sa Chirac at partene var blitt enige om et dokument som skisserer opp betingelsene for en våpenhvile og at dette vil bli underskrevet før møtet i Organisasjonen for Afrikansk Enhet (OAU), som finner sted i Burkina Faso 17. og 18. desember. Alt klart Kabila hadde med sin fremste allierte, president Robert Mugabe fra Zimbabwe til møtet. Rwanda og Uganda støtter opprørerne i Kongo, som startet sitt væpnede opprør 6. august i år. Et kort fjernsynsopptak av det historiske møtet, som fant sted i en fløy av Louvre-museet, viste Kabila med Mugabe ved sin side og en Museveni som insisterte på nødvendigheten av å «løse problemet», men Kofi Annan lyttet spent. Presidenten i Burkina Faso, Blaise Compaore, som er formann i Organisasjonen for afrikansk enhet (OAU) deltok også. Annen rekke Representanter for opprørerne i Kongo er også til stede i den franske hovedstaden under Afrika-toppmøtet, men de betegnes ikke som nøkkelspillere i konflikten. Kabila har lenge hevdet at Rwanda og Uganda er hans virkelige fiender. Senere på lørdagen skulle både Kabila og Ugandas Museveni møte sin vert, Frankrikes president Jacques Chirac, som også vil gjenta behovet for fred i Sentral-Afrika.

(NTB-AFP)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media