- Enige om våpenhvile

Mandag angrep Israelske styrker Hamas-mål på Gazastripen.

SE TV: Direktebilder fra Gaza etter Israels etter Israels hevn på rakettangrep. Video: AP Vis mer Vis mer Vis mer

SISTE: Hamas-bevegelsen hevder å ha inngått en avtale om våpenhvile med Israel etter en rekke fly- og rakettangrep i løpet av mandagen. Avtalen er forhandlet fram med hjelp fra Egypt, ifølge Hamas-talsmann Fawzi Barhoum. Myndighetene i Israel har foreløpig ikke kommentert opplysningene.

Israel har begynt angrep mot Hamas-mål på Gazastripen, melder Reuters, som siterer israelske militærkilder.

Vitner og sikkerhetskilder på Gazastripen sier til nyhetsbyrået AFP at det så langt er gjennomført minst fem angrep i og rundt Gaza by. I tillegg skal et område sør i det palestinske området ha blitt rammet.

Angrepene ble iverksatt etter at en rakett skutt fra Gazastripen traff et hus utenfor Tel Aviv mandag morgen. Sju personer ble såret.

ANGREP: Mandag angrip Israelske styrker Hamas-mål på Gazastripen. Foto: Mahmud Hams / AFP
ANGREP: Mandag angrip Israelske styrker Hamas-mål på Gazastripen. Foto: Mahmud Hams / AFP Vis mer

Ingen har tatt på seg ansvaret for rakettangrepet mandag morgen, men Israel anklager Hamas for å stå bak og har sendt flere soldater mot grensa til Gazastripen.

Samtidig som Trump-møte

Omtrent samtidig som Israels statsminister Benjamin Netanyahu møtte USAs president Donald Trump i Det hvite hus, opplyste det israelske forsvaret at de startet angrepene mot Gazastripen.

- I dette øyeblikk svarer Israel kraftfullt på denne overlagte aggresjonen, sa Netanyahu.

Han har avkortet sitt besøk i USA etter rakettangrepet mot Israel, som han beskriver som kriminelt.

Anerkjenner Golanhøydene som israelsk territorium

Like etter angrepene ble det også kjent at USA og Trump offisielt anerkjenner Golanhøydene som israelsk territorium.

- Etter 52 år er det på høy tid at USA fullt ut anerkjenner Israels suverenitet over Golanhøydene, som er av kritisk strategisk og sikkerhetsmessig viktighet for staten Israel og stabiliteten i regionen, skrev presidenten på Twitter.

Tidligere har FNs sikkerhetsråd, med støtte fra USA, slått fast at Golanhøydene er ulovlig okkupert og annektert.

Golanhøydene er et 1200 kvadratkilometer stort høydedrag sørvest i Syria, men store deler av området ble okkupert av Israel i 1967. Israel har etablert rundt 30 bosettinger i det okkuperte området, i strid med folkeretten.

Urolighetene på Gazastripen kommer bare uker før det skal avholdes valg i Israel. Netanyahu står midt oppe i en valgkamp der han møter uventet sterk motstand.