Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kongressen kom til enighet budsjettforhandlinger:

Enighet i kongressen endte årets andre «shutdown»

Senatet godkjente i natt nytt statsbudsjett. Representantenes hus kom også til enighet fredag morgen, og endte dermed årets andre «shutdown»

SHUTDOWN: Nedstengninen av statlige virksomheter ble opphevet etter at kongressen kom til enighet i budsjettforhandlingene før arbeidsdagen startet i USA, fredag. MANDEL NGAN/ AFP Photo/ NTB Scanpix
SHUTDOWN: Nedstengninen av statlige virksomheter ble opphevet etter at kongressen kom til enighet i budsjettforhandlingene før arbeidsdagen startet i USA, fredag. MANDEL NGAN/ AFP Photo/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag morgen stemte et flertall for det nye budsjettet, melder NTB.

Det nye budsjettet vil øke med 300 milliarder dollar, ifølge BBC.

De sentrale uenighetene i forhandlingene

Dagens avstemning i Representantenes hus kom etter store uenigheter mellom republikanerne og demokratene. Trump og republikanerne kjempet for å bruke 145 milliarder de neste årene for å bygge muren mot Mexico.

Demokratene forsøkte å sikre varig opphold til rundt 800 000 unge innvandrere som fikk midlertidig opphold under Barack Obamas DACA-ordning.

Gått hardt ut mot hverandre

Trump har gått hardt ut mot demokratene, og skrev på Twitter blant annet at demokratene vil ødelegge for skattekuttene, ved å gå inn i shutdown. Presidenten truet også med det såkalte «Nuclear Option»

- Dagens regelverk i Senatet innebærer at man i praksis trenger 60 stemmer for å kunne vedta saker der. «The Nuclear Option» er en regelendring som vil bety at vedtak kan fattes med 51 stemmer, sa Hilmar Mjelde, postdoktor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen til Dagbladet i januar.

Hva betyr en shutdown for hvermannsen?

Flere statlige virksomheter stenger under en shutdown, ettersom at de ikke har et budsjett, teoretisk sett, før kongressen i USA har kommet til enighet, og presidenten har skrevet under på budsjettet.

Ansatte som regnes som essensielle for at landet skal fungere, som militære og flygeledere, må jobbe til tross på nedstengningen.

I nedstengingen fra 20. januar mistet enkelte tre arbeidsdager.

Saken oppdateres

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!