FORNØYD:Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner er fornøyd med enigheten i lønnsoppgjøret i staten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORNØYD:Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner er fornøyd med enigheten i lønnsoppgjøret i staten. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Enighet i staten - togkaos unngått

Store deler av togtrafikken over hele landet hadde blitt lammet dersom partene i lønnsoppgjøret i staten ikke hadde blitt enige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den pågående meklingen i lønnsoppgjøret foregår på tre tariffområder. I Oslo kommune er det meklingspause fram til klokka ti i dag. I kommuneoppgjøret ble det enighet tidligere i dag, og nå er det også enighet i staten.

Nesten 11 000 statsansatte ville blitt tatt ut i streik dersom forhandlingene ikke hadde ført fram.

- Jeg vil gi partene ros for at det er oppnådd enighet i lønnsoppgjøret innenfor en forsvarlig økonomisk ramme, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i en  pressemelding.

- Vi er særlig fornøyd med at vi har fått på plass en avsetning til lokale lønnsforhandlinger. Dette betyr mer handlingsrom for ansatte, tillitsvalgte og arbeidsgivere på den enkelte arbeidsplass, sier Sanner.

LO Stat, YS Stat, Unio og Akademikerne kom mandag til enighet med staten under meklingen i årets lønnsoppgjør. Oppgjøret har en ramme på 3,3 prosent og innebærer dermed en lønnsvekst som ligger innenfor de rammene som konkurranseutsatt sektor legger.

- Vi har opprettholdt kjøpekraft for alle med det generelle tillegget. Dessuten har vi fått en solid avsetning til lokale forhandlinger. For YS Stat var det viktig å beholde dagens tariffsystem. Det klarte vi, sier leder i YS Stat, Pål N Arnesen ifølge NTB.

Arnesen skulle helst sett at partene kunne kommet fram til en løsning før oppgjøret havnet på riksmeklerens bord. Han er klar på at meklingsinstituttet ikke er noen ideell måte å jobbe på.

- Vi misbruker dette instituttet fordi partene ikke klarer å forhandle, sier YS Stat-lederen.

En streik kunne gitt kaos i togtrafikken over hele landet.

Flere enn 400 ansatte i Jernbaneverket ville blitt tatt ut, og disse er sentrale for beredskapen til jernbanens strømforsyningssystemer, hvilket betyr at det ikke blir levert strøm til togene så lenge en eventuell strek pågår.

Tog som bruker diesel, blant annet persontogene på Nordlandsbanen, Rørosbanen og Raumabanen, vil ikke bli berørt av denne streiken.

Klokka 8 mandag morgen meldte NRK at riksmeklingsmannen ennå ikke har lagt fram en skisse til løsning i statsoppgjøret.

- Meklingen pågår ennå, og vi venter bare på beskjed som alle andre. Ved en eventuell streik så henviser vi alle våre reisende til nsb.no for informasjon, sa pressekontakt i NSB Liv Eggebø til Dagbladet tidligere i dag.

- Men vi har fått opplyst at at alle påbegynte togturer får kjøre fram til sin endestatsjon, sa hun.

Utover dét, ville ikke NSB informere om hvordan de forbereder seg på en eventuell streik. 

- En streik vil gjelde alle tog på strøm over hele landet. Det vil bli meget krevende, sa pressekontakt i Jernbaneverket Ragnhild Aagesen til Dagbladet tidligere i dag.

Hun hadde ingen eksakte anslag på hvor mange reisende som vil rammes av en eventuell togstans.

- Men bare gjennom Oslo-tunnelen går det 700 hver eneste dag. En streik vil nok legge press på biltrafikken, sa hun.

VELMEKLET: I løpet av kort tid i morgentimene i dag, kom meldingene om løsning i kommueoppgjøret - deretter i oppgjøret i staten. Her er riksmekler Nils Dalseide utenfor sitt kontor i Oslo.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VELMEKLET: I løpet av kort tid i morgentimene i dag, kom meldingene om løsning i kommueoppgjøret - deretter i oppgjøret i staten. Her er riksmekler Nils Dalseide utenfor sitt kontor i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer