<strong> TROLIG FORNØYD:</strong>  USAs utenriksminister John Kerry kunne tirsdag morgen konstatere enighet omkring en atomavtale med Iran. Foto: Xinhua/Qian Yi
TROLIG FORNØYD: USAs utenriksminister John Kerry kunne tirsdag morgen konstatere enighet omkring en atomavtale med Iran. Foto: Xinhua/Qian Yi Vis mer

Enighet mellom Iran og stormaktene om atomavtale

Bekreftet av Irans utenriksminister Javad Zarif og EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Siste: Avtalen ble klokka 10.30 bekreftet av Irans utenriksminister Javad Zarif og EUs utenrikssjef Federica Mogherini i en pressekonferanse.

Associated Press skriver at iransk tv har benektet at avtalen innebærer FN-inspeksjoner av Irans militære anlegg.

Klokken 8.15 i dag ble det klart at Iran har blitt enige med USA, Storbritannia, Frankrike, Russland, Kina og Russland om en atomavtale, melder NTB.

Dette etter flere år med forhandlinger.

- Vi har fått lønn for alt det harde arbeidet, og vi har signert en avtale. Gud signe vårt folk, sier en anonyme diplomatkilde til Reuters.

En annen diplomat skal også ha bekreftet nyheten ovenfor nyhetsbyrået.

Ifølge den britiske avisen The Guardian skal en offisiell konferanse holdes klokken 10.30.

Nyheten kommer 15 dager siden partene satte seg ned til det som skulle være en intens, men kort sluttspurt. Underveis i forhandlingene skal det ha oppstått uenigheter mellom stormaktene, der Russland ønsket å oppheve våpenembargoen mot Iran, mens de vestlige landene vil beholde den inntil videre.

I løpet av kort tid vil Irans utenriksminister Javad Zarif og EUs utenrikssjef Federica Mogherini lese opp en felles kunngjøring fra forhandlingene om Irans atomprogram.

Fra iransk hold er det nå ventet motstand fra israelsk hold. Landets statsminister, Benjamin Netanyahu, har tidligere omtalt Iran som en større sikkerhetsmessig trussel enn IS.

- Jeg tror at vi i de kommende to månedene blir vitne til en historisk lobbyoffensiv - alle lobbyaksjoners mor, under ledelse av Netanyahu og noen av Israels allierte i USA, sier professor i statsvitenskap ved universitetene i Herzliya og Haifa, Meir Javendanfar, til DPA.

Israels kanal for innflytelse vil trolig være den amerikanske kongressen, skriver NTB. 

Kongressen har 60 dager på seg til å vurdere avtalen, og kan i teorien velte den, selv om det anses for usannsynlig.

Dagbladet kommer med mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer