Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Enighet mellom LO og NHO i lønnsoppgjøret

Partene har blitt enige om en lønnsøkning på 50 øre i timen til alle. 

ENIGE: LOs leder Gerd Kristiansen og NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund under innledningen av årets lønnsforhandlinger.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
ENIGE: LOs leder Gerd Kristiansen og NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund under innledningen av årets lønnsforhandlinger. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Trond Gram i LO bekrefter overfor NRK at partene er kommet til enighet i lønnsoppgjøret.

- Vi har strukket oss langt, men vi endte på et resultat vi som fellesskap kan akseptere. For oss var det viktig å oppnå enighet, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

I en pressemelding skriver NHO at det er gitt et generelt tillegg på 50 øre og i tillegg et lavlønnstillegg på 1,50 kroner. Det er den samlede kostnadsveksten som er avgjørende for hvorvidt det er rom for lokale tillegg.

Partene er altså blitt enige om en lønnsøkning på 50 øre i timen til alle. De som tjener under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn skal få halvannen krone ekstra, til sammen to kroner. Rammen er 2,4 prosent, skriver NTB.

- Med så høye lavlønnstillegg, vil det for flere bedrifter være lite rom for lokale lønnstillegg. Spesielt innen reiseliv er dette krevende da partene for første gang skal gjennomføre lokale forhandlinger, sier Skogen Lund i NHOs pressemelding.

LO-leder Gerd Kristiansen beskriver det som et solidarisk oppgjør:

- Vi har sikret et generelt tillegg til alle og et løft til de lavest lønte, mange av dem kvinner, sier Kristiansen i en pressemelding fra LO.

«Forhandlingsresultatet innebærer at alle de som omfattes av oppgjøret, får et generelt tillegg på kr 1000 i året. For medlemmer på overenskomster som ligger under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, det vil si med en gjennomsnittlig årslønn på kr 407 265 eller mindre, vil det i tillegg bli gitt et tillegg på kr 2900, totalt kr 3900. Godt over halvparten av medlemmene som får lavlønnstillegget, er kvinner. Mens kvinneandelen av alle som er omfattet av oppgjøret, er rundt 24 prosent. Oppgjøret har dermed en klar lav- og likelønnsprofil», heter det videre i LOs pressemelding.

Det sentrale tillegget utgjør en lønnsvekst på 0,3 prosent. På toppen av dette kommer en såkalt glidning på én prosent. De siste 1,1 prosentene er det såkalte overhenget; lønnsoppgjør gitt i fjor med full virkning i år.

Partene møttes for overlevering av krav i årets mellomoppgjør 6. mars, med reell forhandlingsstart 9. mars. Forhandlingsfristen var satt til 14. mars ved midnatt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media