ENIGHET:  Partiene på Stortinget - minus SV og Frp - orienterer om enigheten i formiddag. Fra venstre Trond Helleland (H), Marit Arnstad (Sp), Knut Arild Hareide (KrF), Rasmus Hansson (MDG) og Ola Elvestuen (V). FOTO: HANS ARNE VEDLOG/DAGBLADET.
ENIGHET: Partiene på Stortinget - minus SV og Frp - orienterer om enigheten i formiddag. Fra venstre Trond Helleland (H), Marit Arnstad (Sp), Knut Arild Hareide (KrF), Rasmus Hansson (MDG) og Ola Elvestuen (V). FOTO: HANS ARNE VEDLOG/DAGBLADET.Vis mer

Enighet om 8000 Syria- flyktninger

Trond Helleland (H): - Vet hvordan det blir mottatt i regjeringen, men sier ikke noe nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partiene som har forhandlet om Syria-flyktninger er blitt enige om en avtale.

Innholdet i avtalen skal legges fram på en pressekonferanse klokka 16 i dag.

Etter det Dagbladet erfarer går avtalen ut på å ta i mot 8 000 syriske flyktninger i løpet av tre år.

- Jeg vil berømme Frp og SV for å ha vært med på forhandlingene, og så endte vi med et bredt flertall, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre etter enigheten.

Frp trakk seg fra videre forhandlinger før helgen - SV trakk seg i dag.

Partiene skal nå legge fram avtalen for sine stortingsgrupper, og så blir den offentliggjort seinere i dag.

- Nå skal vi gå gjennom avtalen. Jeg vil ikke kalle det et nederlag når flertallet i Stortinget går med på å hjelpe flyktninger i nød, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

- Hvordan vil dette bli mottatt i regjeringen?

- Det vet jeg, men det vil jeg ikke si noe om.

Fra 10 000 til 8 000
Opprinnelig var det flertall på Stortinget for å ta imot 10 000 kvoteflyktninger fra Syria de neste to årene, noe regjeringspartiene har motsatt seg.

I et forsøk på å få til et bredt politisk forlik har opposisjonspartiene derfor åpnet for å forhandle om så vel antallet flyktninger som tidsplanen for øvrig.

Samtlige partier utenom Frp møttes til et siste møte om Syria-flyktningene klokka 11 onsdag formiddag, men like etter møtestart trakk SV seg fra forhandlingene.

Begrunnelsen var både antallet kvoteflyktninger og størrelsen på den humanitære bistanden partiene var i ferd med å bli enige om.

SV trakk seg fra forhandlingene om Syria-flyktninger rett før en enighet ble oppnådd onsdag. Begrunnelsen er både antallet kvoteflyktninger de neste to årene og størrelsen på den humanitære bistanden. Samtlige partier utenom Frp møttes til et siste møte om Syria-flyktningene klokka 11 onsdag.

Like etter møtestart ble det klart at SV trekker seg fra forhandlingene.

- Vi kan ikke være med på det som ligger i denne avtalen. Vi har vært villige til å justere våre krav, men denne avtalen ligger for langt unna det som er flertallets utgangspunkt, sier SV-leder Audun Lysbakken.

 NTB/Dagbladet

 - FOR LANGT UNNA:  SV og leder Audun Lysbakken trakk seg fra forhandlingene like før de andre partiene ble enige. FOTO: HANS ARNE VEDLOG/DAGBLADET.
- FOR LANGT UNNA: SV og leder Audun Lysbakken trakk seg fra forhandlingene like før de andre partiene ble enige. FOTO: HANS ARNE VEDLOG/DAGBLADET. Vis mer