Enighet om å reetablere villreinstamme i Nordfjella

Kommunene i Nordfjella-området underskrev tirsdag en avtale med staten om gjenoppbygging av en villreinstamme.

REETABLERING: Kommunene i Nordfjella-området vil gjenoppbygge reinstammen som ble felt etter at det ble påvist skrantesyke. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
REETABLERING: Kommunene i Nordfjella-området vil gjenoppbygge reinstammen som ble felt etter at det ble påvist skrantesyke. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Avtalen kom i stand etter et møte mellom kommunene Ulvik, Aurland, Lærdal, Hemsedal, Ål og Hol og landbruksminister Jon Georg Dale og politisk rådgiver Marit Kristine Vea i Klima- og miljødepartementet.

Bakgrunnen for møtet er videre arbeid med villreinstammen etter fellingen av villrein i Nordfjella, etter at det ble påvist tilfeller av skrantesyke, eller CWD (Chronic Wasting Disease).

CWD er en såkalt prionsykdom. Den rammer hjortedyr og minner om skrapesyke hos sau og kugalskap hos storfe. Sykdommen fører til at hjernen langsomt spises opp. Etter hvert begynner dyrene å sikle, skjelve og vakle. Til slutt dør de.

Avtalen som ble underskrevet på tirsdagens møte, legger til grunn videre samarbeid for å beholde friske stammer av villrein, samt å bygge opp en frisk villreinstamme i Nordfjella.

- CWD har stilt både staten og kommunene overfor nye utfordringer. Det blir viktig at staten og kommunene står sammen også i den fasen vi nå går inn i med å legge til rette for vellykket reetablering av en frisk villreinstamme i Nordfjella. Jeg er derfor glad for at vi nå har etablert en samarbeidsavtale om dette, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer