Bemanningsnorm i barnehager

Enighet om bemanningsnorm

- Vi er glade for å ha fått gjennomslag, sier Hans Fredrik Grøvan i KrF, som krever 100 mill kr til iverksetting.

100 MILL: KrFs hovedkrav i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett er 100 millioner kroner for å iverksette den nye bemanningsnormen i barnehagene. Her fra statsminister Erna Solberg besøk i Breidablikk barnehage i Alta under Lucia-dagen i 2016.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
100 MILL: KrFs hovedkrav i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett er 100 millioner kroner for å iverksette den nye bemanningsnormen i barnehagene. Her fra statsminister Erna Solberg besøk i Breidablikk barnehage i Alta under Lucia-dagen i 2016. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er nå flertall på Stortinget for innføring av ny bemanningsnorm i barnehagene. Det innebærer at det fra 1. august i år stilles krav om en voksen pr tre barn i alderen 0-3 år, samt en voksen pr seks barn i alderen 3-5 år. Utdanningskomiteen gir barnehagene et år på å innfase normen.

KRF: Hans Fredrik Grøvan, medlem av Stortingets utdannings- og forskningskomité.
KRF: Hans Fredrik Grøvan, medlem av Stortingets utdannings- og forskningskomité. Vis mer

- KrF har lenge ivret for en bemanningsnorm i barnehagene for å sikre høyere kvalitet og tilstrekkelig voksen tilstedeværelse. Det er vi glade for å ha fått politisk gjennomslag for i utdanningskomiteen, sier Hans Fredrik Grøvan, KrFs medlem i utdanningskomiteen på Stortinget.

- Vi har også oppnådd enighet med regjeringspartiene om en rekke andre forslag som ikke berører økonomiske bevilgninger, som krav om stedlig ledelse, vikarer ved sykefravær, samt uavhengig tilsyn, sier Grøvan.

Ikke handlingsrom

KrF-representanten har vært i dialog med aksjonistene i Barnehageopprør 2018, som krever at bemanningsnormen skal gjelde i hele åpningstida i barnehagene.

- Hvis det skulle gjennomføres, trengs en tilleggsbevilgning på 14 mrd pr år. Vi i utdanningskomiteen har felles forståelse for at det ikke er økonomisk handlingsrom for å bevilge det nå. Etter vår oppfatning må det være en målsetting på sikt, sier Grøvan.

Han opplyser at KrF er skuffet over at ikke regjeringen har lagt penger på bordet for å iverksette bemanningsnormen fullt ut.

- Både Kommunenes Sentralforbund (KS) og Private Barnehagers Landsforbund (PBL) er enige om at det mangler flere hundre millioner kroner for å gjennomføre normen i tråd med intensjonen.

- Regjeringen mener at kommunene skal finne disse pengene selv, men vi frykter at det går ut over andre kommunale oppgaver, sier Grøvan.

Fare for nedleggelse

KrF har tatt til orde for en overgangsordning for de private barnehagene.

- Slik at de kan ha mulighet til å innfri normen, siden de får bevilgningene sine to år på etterskudd. 25 prosent av barnehagene med færre enn fem årsverk står i fare for å måtte legge ned hvis det ikke følger penger med når normen innføres i høst, sier Hans Fredrik Grøvan.

KrF mener det er behov for en overordnet plan for hvordan kostnadene til bemanningsnorm skal dekkes i alle landets barnehager.

- Planen bør gå over inneværende budsjettår og de kommende to årene for å sikre at de private barnehagene ikke rammes uforholdsmessig hardt på grunn av etterslepet i finansieringssystemet, sier Grøvan.

Hovedkrav ved forhandlingene

Han opplyser at planen må inneholde en overgangsordning for de private barnehagene, som særlig tar hensyn til de minste barnehagene.

- For KrF er det et hovedkrav i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett at det settes av 100 millioner kroner for 2018 til dette formålet, sier Hans Fredrik Grøvan.

KrF vil fordele midlene som kommunene tildeles ut fra antall barn kommunen har i barnehagen i overgangsperioden.

- Vi forutsetter at regjeringen går i dialog med KS og PBL for gjennomføring av bemanningsnormen og utforming av detaljene i overgangsordning for de private barnehagene og dekking av merkostnadene for sektoren, sier Hans Fredrik Grøvan.

KrF-forslaget

KrF håper nå på flertall i stortingssalen under behandling av revidert nasjonalbudsjett til følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake med en plan for gjennomføring av bemanningsnormen som inneholder dekning av merkostnader for både offentlige og private barnehageeiere som sikrer at normen oppfylles i alle barnehager i løpet av overgangsordningen med varighet fram til 1.8.2019. Planen skal innrettes med sikte på en rettferdig fordeling mellom kommunene og bærekraftig økonomi i de små private barnehagene ved innføring av normen.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer