Enighet om EU-reform

EU-landene er enige om rammene for en reformtraktat, som skal erstatte den havarerte grunnlovstraktaten, opplyser EU-kilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

EU-landene er enige om rammene for en reformtraktat, som skal erstatte den havarerte grunnlovstraktaten, opplyser Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

Først lørdag morgen, etter langvarige og til tider kaotiske forhandlinger, klarte EU-lederne å bli enige om rammene for en ny reformtraktat, som skal erstatte den havarerte EU-grunnloven.

- Vi har et detaljert mandat på plass for en regjeringskonferanse, sa en tydelig tilfreds Merkel da hun omsider kunne erklære at forhandlingene var i havn.

Fra flere hold ble det natt til lørdag meldt at både Polen og Storbritannia omsider hadde gitt opp sin motstand mot de foreslåtte rammene for traktaten. Polen skal ha fått gjennomslag for at innføringen av det nye stemmesystemet i EU blir utsatt i flere år. Storbritannia sa seg «meget fornøyd» med å ha fått innfridd sine krav.

Dette var på forhånd de to landene som hadde størst problemer med det tyske EU-formannskapets forslag, og med begge to om bord ble det like over midnatt snakket om et snarlig gjennombrudd på toppmøtet i Brussel.

Kort tid etterpå ga likevel flere land klar beskjed om at de mener Tysklands kansler og fungerende EU-leder Angela Merkel har gitt polakkene og britene for mye.

Belgia, Spania, Italia, Finland, Østerrike og Hellas var blant landene som ikke var fornøyd med kompromisset, og flere diplomater sa at forhandlingene kunne fortsette utover natten eller helt til lørdag morgen.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer