MED HÅP:  FN-sjef Ban Ki-moon var tilstede under signeringen, og uttalte at han håpte at avtalen ville føre til med fred og stabilited i Kongo. Foto:  Mandel NGAN / AFP Photo / NTB Scanpix
MED HÅP: FN-sjef Ban Ki-moon var tilstede under signeringen, og uttalte at han håpte at avtalen ville føre til med fred og stabilited i Kongo. Foto: Mandel NGAN / AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

Enighet om fredsavtale for Kongo

FN har forhandlet fram avtale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Afrikanske ledere har signert en fredsavtale for Kongo. Avtalen er forhandlet fram av FN, og møtet fant sted i Etiopias hovedstad Addis Abeba.

Søndag signerte afrikanske ledere en avtale som har som mål å skape fred etter 20 år med krig i Kongo. Avtalen er forhandlet fram av FN.

- Det er mitt håp at dette rammeverket vil føre til en tid med fred og stabilitet for folket i Den demokratiske republikken Kongo, sier FN-sjef Ban Ki-moon som var til stede under signeringen i den etiopiske hovedstaden Addis Abeba.

- Dette er bare starten på en omfattende tilnærming som vil kreve vedvarende engasjement, presiserer FN-lederen. Ledere og representanter fra 11 land i regionen var med på signeringen.

- På høy tid Avtalen skulle etter planen signeres i januar, men ble utsatt på grunn av uklarhet rundt hvem som skal styre den nye regional hæren som skal utplasseres øst i landet for å bekjempe bevæpnede grupper i området. Det har vært kamper i Kongo siden folkemordet i 1994, og det anslås at 2,6 millioner mennesker har blitt fordrevet på grunn av krigen.

Elisabeth Rasmusson, generalsekretær i Flyktninghjelpen, mener fredsavtalen er viktig for landet.

- Det er på høy tid at det gjøres et nytt forsøk på å få til en fredsprosess. Addis-avtalen utgjør en mulighet for en bedre fremtid for den kongolesiske sivilbefolkningen, derfor er det viktig at alle parter gjør sitt ytterste for at dette forsøket lykkes, sier hun.
Trenger internasjonal støtte Det har også tidligere blitt gjort omfattende forsøk på å skape fred uten å lykkes. FNs spesialutsending til Kongo, Roger Meece, advarte senest fredag om at en større konflikt kan bryte ut når som helst. Han fortalte FNs sikkerhetsråd at sikkerhetssituasjonen i Øst-Kongo er forverret, samtidig som opprørsgruppen M23 kan slå til med nye militære aksjoner når som helst.

- Situasjonen i Kongo er flyktig og prekær, og kan når som helst og uten særlig forvarsel bryte sammen i en større konflikt, sier han.

Meece la vekt på viktigheten av å raskt utplassere styrker som kan være med i kampen mot opprørerne.

Vil ha spesialutsending Flyktninghjelpen og 45 andre organisasjoner understreker i en pressemelding at dette fredsforsøket er helt avhengig av politisk støtte, både fra landene i regionen rundt Kongo og internasjonale partnere, dersom det skal lykkes.

- Rammeavtalen er et sterkt løfte til det kongolesiske folket, men tidligere fredsprosesser har mislyktes på grunn av mangel på åpenhet, lite internasjonalt engasjement og mangel på en helhetlig prosess. Denne gangen må man en gang for alle takle Kongos grunnleggende problemer: straffefrihet, regional innblanding og den svake staten, sier Federico Borello, regionaldirektør for Humanity United om avtalen.

(NTB)