Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Enighet om historisk avtale

Afghanske grupper ble i dag enige om hvem som skal sitte i overgangsstyret i Afghanistan. Styret tiltrer 22. desember, melder FNs talsmann Ahmad Fawzi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Afghanske grupper ble i dag enige om hvem som skal sitte i overgangsstyret i Afghanistan. Styret tiltrer 22. desember, melder FNs talsmann Ahmad Fawzi.

Om drøye to uker kan den nye regjeringen begynne den vanskelige jobben med å gjenoppbygge det krigsherjede landet.

I spissen står den militære lederen Hamid Karzai (44). Han er pashtuner, royalist og deltar for tiden i de militære operasjonene utenfor Kandahar som tar sikte på å styrte restene av Taliban.

Eks-kong Zahirs rådgiver Abdul Sattar Sirat skal ha trukket seg fra kampen om statsministervervet.

Det er også klart at Nordalliansen får tre av de mest sentrale postene: Abdullah Abdullah blir utenriksminister, Yunus Qanuni blir innenriksminister og Mohammad Fahim skal være klar som forsvarsminister. De er alle tadsjikere og tilhører samme fraksjon som den tidligere opprørslederen Ahmad Shah Masood. Han ble likvidert av Osama bin Laden-tilhengere i september.

Nordalliansens offisielle president Burhanuddin Rabbani er foreløpig ikke gitt noen rolle i den nye regjeringen. Han er kommet med flere innvendinger mot de politiske forhandlingene i Bonn fordi han ser ut til å miste sin maktposisjon.

11 av 30 utnevnelser er ennå ikke klare, men avtalen vil likevel bli formelt undertegnet i Bonn onsdag formiddag med den tyske forbundskansleren Gerhard Schröder til stede. Fire afghanske delegasjoner har brukt ni dagers intense forhandlinger på å få avtalen i boks.

Minst to kvinner

Overgangsstyret reflekterer Afghanistans etniske sammensetning. Om seks måneder skal det erstattes av den tradisjonelle forsamlingen «loya jirga», som skal styre landet i 18 måneder.

Partene er også enige om at internasjonale styrker med mandat fra FNs sikkerhetsråd kan bli utplassert for å skape en stabil situasjon i landet. Ifølge kilder i Bonn skal de være utplassert før året er omme.

Det er minst to kvinner i den nye regjeringen. Sima Sama blir en av styrets fem nestledere. Hun skal også ha ansvaret for kvinnesaker.

De kvinnelige deltakerne på Bonn-konferansen har forlangt at Afghanistans kvinner må få betydelig innflytelse i den nye regjeringen. EU og FN gir nå sterk støtte til dette kravet, sa tjenestemenn i Brussel tirsdag.

- Vi er verdensberømte for vår tapperhet, men nå er vi trette av å være tapre, sier Safiqa Habibi, som arbeidet som journalist i Kabul før Taliban tok kontroll over byen og landet i 1996. Etter det ble Afghanistans kvinner nektet skolegang, lønnet arbeid og tilgang til offentlige helsetjenester.

FNs høykommissær for menneskeretter Mary Robinson og EUs sosialkommissær Anna Diamantopolou mener verdenssamfunnet bør stille krav om respekt for kvinners rettigheter som betingelse for pengehjelp til gjenoppbygging av Afghanistan.

Mange frykter at mennene som nå overtar makten i Kabul, vil opptre like kvinnefiendtlig som Taliban.

Jakten

Amerikanske bakkestyrker fortsatte i dag sin jakt på den terrormistenkte Osama bin Laden og hans nettverk al-Qaida, som antas å stå bak terrorangrepene mot USA 11. september der mer enn 3 000 mennesker mistet livet.

For første gang kom en amerikansk soldat til skade, men det er uklart om han ble såret i kamp eller skadd i et uhell.

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld sa imidlertid tidligere i går at de amerikanske marineinfanteristene i Afghanistan verken hadde vært i kamp med Taliban eller al-Qaida. Men Osama bin Ladens nestkommanderende Ayman al-Zawahiri skal ha blitt såret i et amerikansk bombeangrep.

Rumsfeld sa også at amerikanerne ikke har umiddelbare planer om å sende styrker for å delta i Taliban-motstandernes offensiv mot Kandahar. Taliban er uansett dømt til før eller senere å tape byen, tilføyde den amerikanske forsvarsministeren.

(NTB)

VIL TROLIG LEDE REGJERING: Den sørafghanske lederen Hamid Karzai.Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart