Enighet om kabler til Tyskland og Storbritannia

Norge har inngått avtaler om å bygge undersjøiske strømkabler til Tyskland og Storbritannia. Kabelen til Tyskland skal være ferdig i 2018.

VELLYKKET BESØK: Statsminister Jens Stoltenberg dro fra Norge sammen med den britiske statsministeren, David Cameron, på besøk til forbundskansler Angela Merkel i Tyskland. Han drøftet sjøkabler med dem begge, og nå er avtalene med begge land på plass. Foto: REUTERS/Bundesregierung
VELLYKKET BESØK: Statsminister Jens Stoltenberg dro fra Norge sammen med den britiske statsministeren, David Cameron, på besøk til forbundskansler Angela Merkel i Tyskland. Han drøftet sjøkabler med dem begge, og nå er avtalene med begge land på plass. Foto: REUTERS/Bundesregierung Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Jeg er godt fornøyd med mulighetene det gir å kunne utveksle kraft mellom Tyskland og Norge, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe, som møtte Tysklands næringsminister Phillip Rösler i Berlin i formiddag.

Da Norges statsminister, Jens Stoltenberg, nylig tok med seg den britiske statsministeren, David Cameron, fra Oslo til Berlin for å besøke den tyske forbundskansleren, Angela Merkel, drøftet han sjøkabler med begge. Nå har avtalen med begge land kommet på plass.

«Milepæl» Kabelen skal gjøre tysk vindkraft tilgjengelig for norske forbrukere, mens norsk vannkraft eksporteres til det tyske kraftmarkedet.

Kabelen skal bygges mellom Øksendal i Sirdal kommune og Diele/Brunsbüttel i Nord-Tyskland og er planlagt å få en kapasitet på opptil 1.400 megawatt (MW).

Statnett samarbeider med systemoperatøren TenneT og den tyske statsbanken KfW om kabelen.

Statnetts konsernsjef, Auke Lont, sier avtalen med tyskerne er «en viktig milepæl for Statnett».

«Kappløp» Statnett har også inngått en samarbeidsavtale med britiske National Grid om en strømkabel mellom Norge og Storbritannia. Kabelen vil bli den lengste undersjøiske strømkabelen i verden, og målet er at denne skal være ferdig i 2020.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer