Enighet om kjempepakke: - Vi skal knuse viruset

Den amerikanske økonomien får nesten 900 milliarder dollar i etterlengtet hjelp, etter at forhandlerne i Kongressen søndag omsider kom til enighet.

TOPP-DEMOKRATER: Chuck Schumer og Nancy Pelosi. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite
TOPP-DEMOKRATER: Chuck Schumer og Nancy Pelosi. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den amerikanske økonomien får nesten 900 milliarder dollar i etterlengtet hjelp, etter at forhandlerne i Kongressen søndag omsider kom til enighet.

Det meldte republikanernes flertallsleder i Senatet, Mitch McConnell, søndag. Han skriver på Twitter at amerikanerne nå ikke lenger må kjempe mot coronaviruset alene.

- Kongressen har nettopp kommet til enighet. Vi kommer til å vedta en ny krisepakke så fort som mulig. Mer hjelp er på vei, heter det videre.

Demokratenes Chuck Schumer har også uttalt seg om krisepakken.

- Endelig har vi noen gode nyheter, sier han.

I en felles uttalelse sier Schumer og demokratenes leder i Huset, Nancy Pelosi, at krisepakka vil redde liv og arbeidsplasser.

- Vi skal knuse viruset og gi det amerikanske folket penger i lommene.

- Langt fra over

Påtroppende president Joe Biden skriver i en uttalelse at han applauderer Kongressens krisepakke, «som vil levere kritiske ressurser for å bekjempe covid-19.»

- I november sa det amerikanske folket klart ifra om at det er tid for handling og kompromisser. Jeg er glad for å se at Kongressen har lyttet til den beskjeden.

Dette er bare begynnelsen, sier Biden videre.

- Vårt arbeid er langt fra over. På dag en vil min administrasjon være klar for å ta flere steg for å få viruset under kontroll og bygge vår økonomi tilbake, bedre enn den var før denne krisa. I våre første hundre dager vil vi be amerikanere bruke munnbind i 100 dager, vi har en plan for å administrere 100 millioner vaksineringer i løpet av 100 dager og få de fleste skolene åpne i løpet av de første 100 dagene.

- Det er ingen tid å miste, advarer han og understreker at de må handle raskt.

PÅTROPPENDE PRESIDENT: Joe Biden. Foto: Alex Edelman / AFP
PÅTROPPENDE PRESIDENT: Joe Biden. Foto: Alex Edelman / AFP Vis mer

Enorme verdier

Dermed er omsider hjelpen på vei for både næringslivet og den amerikanske befolkningen. Det er ventet at Representantenes hus stemmer over forslaget mandag, før Senatet følger etter, får nyhetsbyrået AP opplyst.

Krisepakken inneholder midler for å dekke kostnader til vaksinedistribusjon.

De fleste amerikanere får en sjekk på 600 dollar, og arbeidsløse får 300 dollar ekstra i uka. Næringslivet skal på sin side få krisehjelp til en verdi av 300 milliarder dollar.

25 milliarder dollar skal gå til å hjelpe folk med husleia, mens 45 milliarder går til flyselskaper og trafikksystemer.

Pakken har en verdi på om lag 900 milliarder dollar, tilsvarende drøyt 7.730 milliarder kroner. Til sammenligning er det norske statsbudsjettet på 1.443 milliarder.

KRISEPAKKE: Kongressen har blitt enig om en ny, omfattende koronakrisepakke, sier Mitch McConnell. Foto: Susan Walsh / AP / NTB
KRISEPAKKE: Kongressen har blitt enig om en ny, omfattende koronakrisepakke, sier Mitch McConnell. Foto: Susan Walsh / AP / NTB Vis mer

Etterlengtet pakke

Krisepakken blir den første store pakken fra Kongressens side siden den enorme CARES-pakken på 1.800 milliarder dollar enstemmig ble vedtatt i mars, da pandemien startet.

Den pakken innebar 600 dollar ekstra til arbeidsløse i uka og en direkte utbetaling på 1.200 dollar til alle. Den hadde dessuten en klausul som forbød at folk kunne kastes ut av boligene sine om de ikke klarte å betale husleien.

Men pakken utløp i sommer, og siden har det ikke vært mulig å vedta en ny. Trass i at Trump var delvis innstilt på en ny pakke, holdt republikanerne i Kongressen i det lengste igjen på grunn av skepsis til nye dyre programmer. De ville bare gå med på rundt 700 milliarder.

Demokratene på sin side krevde en pakke på minst 2.000 milliarder dollar, som måtte inneholde støtteprogrammer for delstater og lokale myndigheter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer