Enighet om klimaforlik

De borgerlige partiene ble enig med de rødgrønne - uten Frp.

STORFORNØYD: Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell er storfornøyd etter at det til slutt ble et nytt bredt klimaforlik på Stortinget. Også denne gangen uten Frp. Høyre anklager de rødgrønne for å ha ekskludert Frp fra forhandlingene med vilje. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
STORFORNØYD: Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell er storfornøyd etter at det til slutt ble et nytt bredt klimaforlik på Stortinget. Også denne gangen uten Frp. Høyre anklager de rødgrønne for å ha ekskludert Frp fra forhandlingene med vilje. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter først et strandet forsøk på å bli enige med samtlige av de borgerlige partiene, klarte regjeringen i dag å landet et klimaforlik i Stortinget. Men denne gangen uten Frp på laget.

- Mer ambisiøs
- Vårt mål var å gjøre klimameldingen mer ambisiøs og forpliktende. Det har vi klart, selv om vi ønsket oss enda sterkere tiltak, sier Høyres nestleder Jan Tore Sanner i en pressemelding.

- Det er positivt at regjeringspartiene kom oss i møte, selv om vi selvsagt gjerne skulle ha fått til mer, sier Trine Skei Grande i en pressemelding.

Det ble klart rundt 14-tida i dag. Etter langvarige samtaler i går kveld, ble forhandlingene tatt opp igjen i dag.

- Klimaforliket er SVs nye barnehageforlik. Det sikrer at miljøpolitikken i fremtiden får et klart SV-stempel uavhengig av hvem som styrer, sier SV-leder Audun Lysbakken i en pressemelding, kort tid etter at forliket ble landet i Stortinget i dag.

Tar æren
Også miljøvernministeren var godt fornøyd med resultatet. Han legger ikke skjul på at han mener SV har æren for det klimaforliket som nå foreligger.

- Forhandlingene med opposisjonen har gitt noen positive endringer, men hovedbildet er at den Klimameldingen SV forhandlet frem i regjeringen nå har fått bred tilslutning, sier Bård Vegar Solhjell (SV).

- Ekskluderte Frp
Men Høyre mener Frp ble ekskludert av regjeringen og kaller det «unødvendig, useriøst og uryddig» av regjeringspartiene.

Dermed er det på ny enighet mellom de partiene på Stortinget som sist ble enige om et klimaforlik i 2008. Heller ikke denne gangen lyktes det å få med Frp på laget.

- Det var viktigere for oss å oppnå reelle framskritt i klimapolitikken enn å delta i regjeringens politiske spill. Derfor sa vi ja til å delta i forhandlingene. Sluttresultatet ligger tett opp til opposisjonens felles forhandlingsposisjon, noe som viser at det var unødvendig, useriøst og uryddig av regjeringspartiene å ekskludere Fremskrittspartiet fra forhandlingene, uttaler Sanner i en pressemelding.

Glad Bellona-leder
Til NTB gir Bellona-leder Frederic Hauge uttrykk glede.

- Vi er veldig glade for at de er blitt enige, og at de har fått forutsigbare rammevilkår for næringslivet, som vi har vært opptatt av. Dette er vår tids største utfordring, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.

- Jeg er spesielt glad for at vi fikk på plass en betydelig sterkere satsing på kollektivtrafikk enn det regjeringen hadde lagt opp til, sier KrFs leder Knut Arild Hareide.

Dette er blant hovedpunktene som partene ble enige om:

• Større statlig bidrag til store kollektivprosjekter i byene

• Økte bevilgninger til forskning på miljøvennlig energi

• Fortsatt avgiftsfordeler ved kjøp og bruk av nullutslippsbiler

• Økning i belønningsordning for kollektivtrafikken

• Raskere utbygging av Intercityforbindelsen

• Utfasing av oljefyring i alle offentlige bygg innen 2018, og forbud mot fyring av fossil olje fra 2020.

• Minst ett fullskala demonstrasjonsanlegg for fangst og lagring av CO2 innen 2020

• Utarbeide egen strategi for biogass