ENIGE: Den greske statsministeren George Papandreou,  president i det europeiske rådet Herman Van Rompuy og  president Jose Manuel Barroso i EU-kommisjonen har klart kunststykket å oppnå enighet om en krisepakke som redder Hellas og som skal stabilisere finansmarkedene over hele verden. Foto:  EPA/OLIVIER HOSLET
ENIGE: Den greske statsministeren George Papandreou, president i det europeiske rådet Herman Van Rompuy og president Jose Manuel Barroso i EU-kommisjonen har klart kunststykket å oppnå enighet om en krisepakke som redder Hellas og som skal stabilisere finansmarkedene over hele verden. Foto: EPA/OLIVIER HOSLETVis mer

Enighet om krisepakke og nytt europeisk valutafond

Lederne i eurolandene har i kveld blitt enige om en avtale for å løse den greske gjeldskrisen, sier EUs president Herman van Rompuy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er blant annet oppnådd enighet om å etablere et nytt europeisk valutafond som skal gjøre det mulig for statene å rekapitalisere banker.

Fondet blir i første omgang verdsatt til 158 milliarder euro.

• Les også: Ny krisepakke gir sommerfred i finansmarkedene

Store lettelser På en pressekonferanse har Frankrikes presiden Nikolas Sarkozy fortalt at Hellas skal få lettelser i rentebetalingene med 30 milliarder euro over ti år, ifølge Bloomberg News.

En ny hjelpepakke til Hellas beløper seg til 109 milliarder euro, ifølge nyhetsbyrået DPA. Private banker skal bidra med 37 milliarder euro.

Målet for den greske renten skal være på 4,5 prosent de kommende ti årene, mot 5,8 prosent i dag. Den private sektoren skal bidra med 135 milliarder euro de kommende 30 åra, noe som kun gjelder Hellas, ikke Portugal eller Irland.

- Finansiell stabilitet EU-president Herman Van Rompuy sa på pressekonferansen at møtet har kommet fram til en løsning som vil kunne forsvare en finansiell stabilitet for Eurosonen. Han understreket at det var nødvendig å handle raskt for å hindre en serie nasjonale gjeldskriser kunne spre seg i eurosonen. I tillegg til Hellas, Portugal og Irland, har Italia og Spania kommet nærmere en gjeldskrise den siste tida.

EUs kriseberedskap skal være sikret med det nye europeiske valutafondet. IMFs krisefond, EFSF, gis nå nye verktøy og får muligheter til å handle i  obligasjonsmarkedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Troverdig pakke Tysklands forbundskansler Angela Merkel sier etter krisemøtet at EFSF kommer til å gjennomføre tilbakekjøp av greske statspapirer for å redusere landets gjeld med 12,6 milliarder euro.
 
- Markedet og politikken har kommet sammen for å løse krisen, og vi har blitt enige om en svært troverdig pakke, sier EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso.

Statsminister Giorgos Papandreou i Hellas sier at landet er klar for å implementere endringene som skal til.

- Viktig bidrag - Problemene er ikke over, men dette er et viktig og positivt bidrag til å lette situasjonen for Hellas og redusere faren for at krisen sprer seg. Det er viktig for Hellas, men også for Norge og andre land at faren for tilbakeslag i europeisk økonomi, sier statsminister Jens Stoltenberg til NTB.

- De tiltakene som nå har kommet, vil bidra til å begrense gjeldskrisen, men mange land i Europa kommer til å leve i mange år med brutale innstramminger i budsjettene og med veldig vanskelig økonomi, sier Stoltenberg.

Han frykter at også arbeidsløsheten vil holde seg på et høyt nivå i mange land.

TILBAKEKJØP Tysklands forbundskansler Angela Merkel sier at krisefondet EFSF skal gjennomføre tilbakekjøp av greske statspapirer. Foto:   REUTERS/Eric Vidal
TILBAKEKJØP Tysklands forbundskansler Angela Merkel sier at krisefondet EFSF skal gjennomføre tilbakekjøp av greske statspapirer. Foto: REUTERS/Eric Vidal Vis mer