Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronakrisepakke

Enighet om krisepakke

Stortinget vil presse regjeringen til å senke momsen ytterligere. Og et forslag om utbytteforbud i bankene fikk ikke flertall.

ENIGE: Finaskomiteen på Stortinget er enige om en ny økonomisk krisepakke. Video: Jostein Sletten Vis mer

Forhandlingene ble sluttført lørdag formiddag, etter at pakken ble presentert av regjeringen tidligere denne uka.

Den endelige innstillingen var enstemmig.

- I hovedtrekk har Stortinget sluttet seg til regjeringens pakke, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

ENIGE: Finaskomiteen på Stortinget er enige om en ny økonomisk krisepakke. Video: Jostein Sletten Vis mer

Regjeringens forslag om 100 milliarder i lånegarantier til bedriftene blir dermed stående.

Momskamp

Men finanskomiteen gjøre også endringer på regjeringens forslag, blant annet rundt momsreduksjonen som regjeringen foreslo.

Stortinget er ikke fornøyd, og ønsker ytterligere reduksjon.

Finanskomiteen krever at reduksjonen på fire prosentpoeng gis tilbakevirkende kraft. Det har regjeringen hevdet at ville bli vanskelig å få til i praksis.

- Vi ønsker at momsreduksjonen på fire prosentpoeng gis tilbakevirkende kraft til 1. januar 2020, bekrefter Vedum overfor Dagbladet.

Sp-lederen sier flertallet på Stortinget nå har gitt Erna Solberg litt tid til å finne en løsning som gir momsreduksjonen tilbakevirkende kraft.

Høyre og regjeringspartiene er godt fornøyd med krisepakka.

- Når vi bremser viruset, bremser vi samtidig økonomien. Vi er villige til å gjøre det som trengs for å sikre jobber, bedrifter og folks velferd. Bedriftene trenger tilgang til penger for å komme seg gjennom denne tøffe tiden. Vi vedtar i dag en rekke tiltak som gjør det lettere for bedriftene å sikre seg kapital så de kan trygge arbeidsplassene, sier Svein Harberg, parlamentarisk nestleder i Høyre.

KJEFTER: Donald Trump ble presset om hvorvidt malariamedisin kan brukes til å behandle coronasyke. Så raste presidenten mot en fremmøtt journalist. Video: AP / Foto: AFP Vis mer

Utbytteforbud falt

Løser ikke statsministeren og finansminister Jan Tore Sanner den floka, vil Stortinget rett og slett bare senke momsen enda mer for å ko.mpensere.

- Dersom regjeringen ikke gir tilbakevirkende kraft, vil Stortinget senke momssatsen ytterligere. Vi har gitt regjeringen frist til fredag neste uke med å få på beina en slik løsning. Men vi vil prøve å hjelpe hverandre i denne situasjonen, understreker Vedum.

Dagbladet får også opplyst at forslaget om et utbytteforbud i banksektoren ikke fikk flertall i komiteen. Både SV og Rødt ønsket et slikt forbud.

Men blant andre Sylvi Listhaug (Frp) har advart mot å gi bankene forbud mot å ta utbytter.

- Vi støtter fullt ut intensjonen med at det vil være helt feil hvis eiere tar ut store utbytter og samtidig får statlig hjelp. Men jeg tror du skal lete langt etter bankene som vil gi lån til bedrifter, som samtidig tar ut store utbytter som eierne skal bruke på fest og moro, sa Listhaug tidligere denne uka.

Hele Norges coronakart