Enighet om ny fredsplan i Ukraina

Enige om flere tiltak for å sikre at våpenhvilen blir holdt.

OPPRETTER SIKKERHETSSONE:  Regjeringen og separatistene i Ukraina er enige om å opprette en 30 kilometer bred sikkerhetssone som skal patruljeres av OSSE-observatører. Foto: Reuters / NTB scanpix
OPPRETTER SIKKERHETSSONE: Regjeringen og separatistene i Ukraina er enige om å opprette en 30 kilometer bred sikkerhetssone som skal patruljeres av OSSE-observatører. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter fredssamtaler i Hviterusslands hovedstad Minsk fredag ble partene enige om å la våpnene hvile og opprette en 30 kilometer bred demilitarisert sone.

- Vi har undertegnet et memorandum, opplyser lederen for Ukrainas delegasjon, tidligere president Leonid Kutsjma.

Uklar status - Dokumentet skal etter planen lede til opprettelse av en sone med komplett sikkerhet, supplerte separatistlederen Igor Plotnitskij.

Den framtidige statusen til de to separatistkontrollerte regionene Lugansk og Donetsk ble ifølge ham ikke diskutert under møtet i Minsk.

Nasjonalforsamlingen i Kiev vedtok for få dager siden å gi utvidet selvstyre til de østlige regionene, men separatistene krever full løsrivelse fra Ukraina.

Våpenhvile Partene inngikk en våpenhvile 5. september, som ingen av dem fullt ut har respektert.

Ukraina og Vesten anklager Russland for å sende soldater og militært utstyr inn i de separatist-kontrollerte områdene, som regjeringsstyrkene forsøker å gjenerobre.

Ifølge Kutsjma skal begge sider nå flytte sitt artilleri 15 kilometer tilbake fra fronten, for dermed å opprette en 30 kilometer bred demilitarisert sikkerhetssone.

Observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) skal ifølge Kutsjma patruljere den nye sikkerhetssonen. (©NTB)