Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Enighet om ny NATO-strategi

NATO-lederne har vedtatt nytt strategisk konsept.

SAMLET: NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen snakker her med USAs president Barack Obama, Nicolas Sarkozy og Angela Merkel til høyre i bildet. De er samlet for NATOs toppmøte om forsvarsalliansens nye strategiske konsept.  Foto: AP Photo/Daniel Ochea de Olza
SAMLET: NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen snakker her med USAs president Barack Obama, Nicolas Sarkozy og Angela Merkel til høyre i bildet. De er samlet for NATOs toppmøte om forsvarsalliansens nye strategiske konsept. Foto: AP Photo/Daniel Ochea de Olza Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NATOs stats- og regjeringssjefer vedtok fredag kveld forsvarsalliansens nye visjon for de neste ti årene.

- Konseptet er vedtatt. Dette er et historisk vedtak og et viktig dokument, sa statsminister Jens Stoltenberg.

- Det er virkelig et historisk øyeblikk. NATO er et samfunn av fred, sikkerhet og delte verdier man ikke ser maken til, men verden er i forandring, sa NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

- Vi møter nye trusler og utfordringer, og dette strategiske konseptet sørger for at NATO skal være mer effektivt enn noensinne, la han til.

Rakettforsvar
Enighet om et rakettforsvar var en viktig del av strategikonseptet som ble vedtatt i Lisboa fredag. USAs president Barack Obama fremholdt at denne avtalen vil styrke sikkerheten i NATO-landene.

- I tillegg til å være et avgjørende sikkerhetstiltak for USA vil dette styrke NATO-alliansen og sikkerheten også i Europa, sier Obama ifølge USA Today.

NATO-lederne ble også enige om å be Russland samarbeide om rakettforsvaret. Norge har tidligere uttrykt skepsis til planene om rakettforsvaret, men det er tre grunner til at regjeringen nå har snudd. - Det ene er at det blir en trinnvis oppbygging. I tillegg skal det være et NATO-basert rakettforsvar, ikke et bilateralt system mellom USA og enkeltland. Og det siste er at det er bred enighet om å utvikle et rakettforsvar i samarbeid med Russland, sier statsminister Jens Stoltenberg ifølge NTB.
Nytt styringsdokument
Toppmøtet ble i forkant omtalt som et av de viktigste møtene siden forsvarsalliansen ble opprettet av NATOS generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

Det er også ventet at NATO-lederne skal kunngjøre at prosessen med å overføre ansvaret til afghanerne starter i begynnelsen av 2011.

Fogh Rasmussen uttaler til NTB at NATO støtter Afhanistans president Hamid Karzais mål om å ta over ansvaret for sikkerhetssituasjonen i hele landet innen utgangen av 2014.

Sender stridsvogner
I dag ble det også kjent at USA vil bruke stridsvogner i Afghanistan for første gang i den ni år lange krigen. I løpet av våren skal stridsvogner av typen M1A1 Abrams settes inn i den urolige Helmand-provinsen.

ENIGHET: Generalsekretær i NATO Anders Fogh Rasmussen holdt i kveld en pressekonferanse under NATO-møtet i Lisboa. Foto: REUTERS/Yves Herman  (PORTUGAL - Tags: POLITICS)
ENIGHET: Generalsekretær i NATO Anders Fogh Rasmussen holdt i kveld en pressekonferanse under NATO-møtet i Lisboa. Foto: REUTERS/Yves Herman (PORTUGAL - Tags: POLITICS) Vis mer

- M1A1 Abrams er det raskeste og mest dødelige bakkevåpenet som finnes. Det vil muliggjøre mer aggressive oppdrag samtidig som det minsker risikoen for våre soldater, uttalte major Gabrielle Chapin til CNN.

USA har tidligere benyttet den samme typen stridsvogn i Anbarprovinsen i Irak. Andre deler av koalisjonsstyrkene, deriblant Canada, har tidligere brukt stridsvogner i Afghanistan.


Her står Jens Stoltenberg med makteliten i NATO, NATOs generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, president Barack Obama og Storbritanias statsminister David Cameron Foto: REUTERS/Yves Herman
Her står Jens Stoltenberg med makteliten i NATO, NATOs generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, president Barack Obama og Storbritanias statsminister David Cameron Foto: REUTERS/Yves Herman Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!