Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

AFP i offentlig sektor:

Enighet om ny pensjon for 800 000 ansatte i stat og kommune

Etter lange forhandlinger - skal til uravstemming.

OFFENTLIG TJENESTEPENSJON: Partene er blitt enige om ny ordning på overtid lørdag. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
OFFENTLIG TJENESTEPENSJON: Partene er blitt enige om ny ordning på overtid lørdag. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er blitt enighet i forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon, etter det NTB erfarer.

Seint fredag kveld var forhandlingene i innspurten og i løpet av natten og morgentimene kom partene helt i mål.

Enigheten blir presentert på en pressekonferanse klokka 13 lørdag.

- Vi opplever at vi blir imøtekommet, og det er et godt forhandlingsklima, så vi er optimistiske til at det skal være en løsning på fredag, sa Fagforbundets leder Mette Nord til NTB tidligere i uka.

Pensjonsreformen som ble innført i 2011, ble bare delvis gjennomført i offentlig sektor etter at forhandlingene om offentlig tjenestepensjon strandet i 2009.

Etter valget kom det signaler om at samtalene ville bli gjenopptatt, og 7. februar startet forhandlingene om pensjonen til rundt 800.000 ansatte i staten og kommunene.

Arbeidstakerne er representert ved LO, Unio, YS og Akademikerne, mens arbeidsgiversiden er representert ved Arbeids- og sosialdepartementet, KS, Spekter og Oslo kommune.

AVTALE: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie har leder forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon.
Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix.
AVTALE: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie har leder forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix. Vis mer

Avtalen som det nå er enighet om, skal ut på uravstemning hos de ulike sammenslutningene.

AFP

Partene møttes fredag klokka 12 til et siste forhandlingsmøte på arbeids- og sosialminister Anniken Hauglies (H) kontor.

Seint fredag kveld var det fremdeles usikkert om forhandlingene ville føre fram eller ende i nok et havari.

Detaljene i avtalen som nå foreligger er ikke kjent, men etter det NTB erfarer er partene enige om å innføre en AFP-ordning i offentlig sektor som i hovedsak er lik den i privat sektor, men med en såkalt betinget tjenestepensjon i bakhånd.

Livsvarig tillegg

Den vil sikre rett til et livsvarig tillegg i folketrygden for dem som ikke har rett til ordinær AFP, og den var et av arbeidstakerorganisasjonens viktigste krav inn i forhandlingene.

I det offentlig i dag er AFP-ordningen en ren tidligpensjonsordning for dem som må gå av tidlig, og de ansatte kan ikke som i privat sektor både ta ut AFP og jobbe ved siden av fra 62 år.

Blant spørsmålene som har skapt størst besvær i forhandlingene er kravet om et eget tidligpensjonstillegg for dem som ikke makter å jobbe videre etter 62 år samt endrede regler for yrkesgrupper med særaldersgrenser, som politiansatte og sykepleiere.

(NTB).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!