Enighet om nye WTO-forhandlinger

De 147 landene i Verdens handelsorganisasjon (WTO) er enige om å gjenoppta forhandlingene om liberalisering av verdensøkonomien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under sitt møte i Geneve ble WTO-landene formelt enige om rammen for nye forhandlinger, etter at den forrige forhandlingsrunden brøt sammen i Mexico i september 2003.

- Dette er et historisk øyeblikk for denne organisasjonen, sa WTO-sjefen Supachai Panitchpakdi under en pressekonferanse natt til søndag.

Avtalen om å gjenoppta WTO-forhandlingene ble nådd etter fem dager med tautrekking om vanskelige spørsmål som jordbrukssubsidier og tolltariffer.

Eksportsubsidier fjernes

- Dette er begynnelsen på slutten for jordbrukssubsidier. Først vil eksportsubsidiene bli fjernet, sa Brasils utenriksminister Celso Amorim i en kommentar.

Brasil leder sammen med India an i den såkalte G20-gruppen av utviklingsland som spilte en nøkkelrolle da forhandlingene brøt sammen i Mexico.

G20-landene har gått kraftig til angrep på jordbrukssubsidiene i rike land som USA og EU, som de hevder nekter utviklingsland tilgang til verdensmarkedene.

Under forhandlingene i Geneve ble det oppnådd prinsipiell enighet om å avvikle alle eksportsubsidier på jordbruksprodukter innen en dato som skal fastsettes når forhandlingene gjenopptas.

Senke tolltariffene

WTO-landene er også enige om å redusere andre former for jordbrukssubsidier, samt senke tolltariffene.

Enigheten om de vanskelige jordbruksspørsmålene førte også til en felles forståelse i andre spørsmål, som nå vil danne grunnlag for en ny forhandlingsrunde i WTO-regi.

Den vil trolig ta flere år, og vil ifølge Verdensbanken kunne bidra til å løfte over en halv milliard mennesker ut av fattigdom.

(NTB-Reuters)